Blinken: Mogao bi izbiti rat u Libanu iako to niko ne želi

Državni sekretar SAD-a kaže da postoji zamajac koji može stvari odvesti u pogrešnom pravcu, što Washington pokušava spriječiti.

Blinken: Izrael je efektivno izgubio suverenitet nad sjevernim kvadrantom svoje države (Reuters/ Amanda Andrade-Rhoades)

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken upozorio je kako bi mogao izbiti rat u Libanu iako to nijedna strana ne želi, prenosi Beta.

U intervjuu za Brookings Institution u Washingtonu Blinken je rekao da je Izrael “efektivno izgubio suverenitet nad sjevernim kvadrantom svoje države jer se ljudi ne osjećaju sigurno i ne vraćaju se u svoje domove”.

Ponovio je uvjerenje da Izrael ne želi rat u Libanu, ali je priznao kako je, možda, dobro pripremljen da se upusti u takav rat ako smatra da je to neophodno da zaštiti svoje interese.

Blinken je dodao da libanski Hezbollah, također, ne želi rat, da ga ni Liban ne želi jer bi bio glavna žrtva te da rat ne želi ni Iran jer bi radije da sačuva Hezbollah za scenarij u kojem se direktno sukobljava s Izraelom.

Pitanje sporazuma

“S jedne strane, rat zapravo niko ne želi. S druge, postoji zamajac koji može odvesti stvari u pravcu koji smo odlučni da zaustavimo”, rekao je Blinken.

Washington pokušava omogućiti sporazum koji će osigurati da se strane povuku tako da ne mogu ugrožavati ljude svakodnevno, što je očito aluzija na zahtjev Izraela da se Hezbollah povuče sjeverno od rijeke Litani, 30 kilometara od granice.

Prekogranični sukobi Hezbollaha i izraelske vojske počeli su dan poslije izbijanja rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze 7. oktobra prošle godine.

Izvor: Agencije