Američki obavještajci: Rusija priželjkuje pobjedu Trumpa u izbornoj utrci 2024.

Procjene američkih obavještajnih službi pokazale su da je Rusija pokušala utjecati na kampanje kako bi pomogla Trumpu da pobijedi 2016. te ponovno u neuspješnoj utrci protiv Joea Bidena 2020.

Republikanski predsjednički kandidat i bivši američki predsjednik Donald Trump na predizbornom skupu u Miamiju, na Floridi (Marco Bello/Reuters)

Rusija ponovno favorizira republikanca Donalda Trumpa kao kandidata za pobjedu na američkim predsjedničkim izborima ove godine, rekao je dužnosnik Američke obavještajne službe.

Dužnosnik, koji je izvještavao novinare o sigurnosti izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, pazio je da ne imenuje bivšeg predsjednika i vjerovatnog republikanskog kandidata kada je upitan koga Moskva želi vidjeti kao sljedećeg američkog predsjednika, prenosi Reuters.

No, naznačio je da je Rusija naklonjena Trumpu, dodajući da američka obavještajna zajednica nije promijenila svoje procjene sklonosti Moskve od prethodnih izbora.

“Nismo primijetili promjenu u preferencijama Rusije u predsjedničkoj utrci u odnosu na prošle izbore, s obzirom na ulogu koju SAD ima u odnosu na Ukrajinu i širu politiku prema Rusiji”, rekao je dužnosnik iz Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe (ODNI) u utorak.

Prethodne procjene su pokazale da je Moskva pokušala, kroz kampanje utjecaja, pomoći Trumpu da pobijedi 2016. protiv Hillary Clinton i u kampanji 2020. koju je izgubio od sadašnjeg američkog predsjednika Joea Bidena.

Tadašnji američki predsjednik Donald Trump (lijevo) i ruski predsjednik Vladimir Putin napuštaju konferenciju za novinare nakon sastanka u predsjedničkoj palači u Helsinkiju u Finskoj, 2018. (Pablo Martinez Monsivais/AP Photo)

Operacije utjecaja Rusije

Do sada SAD nije otkrio planove bilo koje zemlje da “degradira ili poremeti” sposobnost zemlje da održi predsjedničke izbore u novembru, rekli su dužnosnici na brifingu kojem su prisustvovali ODNI, FBI i Nacionalni koordinator za sigurnost i otpornost kritične infrastrukture – agencija koja provodi kibernetičku odbranu za Američku vladu i privatnu industriju.

Ali Rusija, rekao je dužnosnik ODNI-ja, nastavlja putem društvenih medija i drugih sredstava pokušavati utjecati na određene grupe u američkim odlučujućim državama, promovirajući “narative koji izazivaju podjele i ocrnjuju određene političare”, koje nije imenovao.

Moskva “određuje koje kandidate je spremna podržati ili biti protiv njih, uglavnom oslanjajući se na njihov stav prema daljoj američkoj pomoći Ukrajini i srodnim pitanjima”, rekao je dužnosnik.

“To su sve taktike koje smo već vidjeli, prvenstveno kroz napore na društvenim mrežama” i “korištenje američkih glasova za pojačavanje njihovih narativa”, dodao je dužnosnik.

Trumpova izborna kampanja odgovorila je na procjenu ruske podrške, rekavši da je Biden slab prema Rusiji, što dokazuje invazija Moskve na Ukrajinu.

“Kada je predsjednik Trump bio u Ovalnom uredu, Rusija i svi američki protivnici bili su odvraćeni, jer su se bojali kako će Sjedinjene Američke Države odgovoriti”, rekla je Karoline Leavitt, sekretarica Trumpove Kampanje za štampu.

Ruska ambasada nije odmah odgovorila na zahtjeve za komentar.

Trump je često kritizirao obim američke vojne podrške Ukrajini, koja iznosi oko 60 milijardi dolara od ruske invazije 2022. Također je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nazvao “najvećim trgovcem ikada”.

Dva Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost predstavila su planove za prekid američke vojne podrške Ukrajini osim ako Kijev ne otvori pregovore s Rusijom o okončanju rata.

Izvor: Agencije