Samit EU-a završen izborom novih čelnika evropskih institucija

Za predsjednicu Evropske komisije predložili su Ursulu von der Leyen, predsjednika Evropskog vijeća Antonia Costu, a Kaju Kallas za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Evropski lideri sastali su se u Briselu (John Thys / AFP)

Čelnici država članica završili su sastanak na vrhu dogovorom o kadrovskoj križaljci za vodeće položaje u evropskim institucijama za sljedeći institucionalni ciklus.

Za predsjednicu Evropske komisije predložili su dosadašnju predsjednicu Ursulu von der Leyen, predsjednika Evropskog vijeća na mandat od dvije i po godine bivšeg portugalskog premijera Antonia Costu, a estonsku premijerku Kaju Kallas za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku, prenosi Hina.

Predsjednicu Evropske komisije treba još potvrditi Evropski parlament natpolovičnom većinom, to jest mora dobiti najmanje 361 od 720 glasova zastupnika.

O visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropski parlament glasat će u paketu kada se bude odlučivalo o novom sastavu Komisije.

Usvojena strateška agenda

Izbor predsjednika Evropskog vijeća u isključivoj je nadležnosti čelnika država članica i tu Parlament nema nikakve ovlasti.

Za cijeli paket glasalo je 25 čelnika, dok je italijanska premijerka Giorgia Meloni glasala protiv Coste i Kallas i bila suzdržana pri glasanju o Von der Leyen.

Mađarski premijer Viktor Orban glasao je protiv Von der Leyen, bio je suzdržan kod Kallas, dok je glasao za Costu.

Čelnici EU-a su, također, usvojili stratešku agendu, program rada za sljedećih pet godina.

Na početku samita poseban gost je bio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski s kojim je Evropska unija potpisala niz sporazuma o sigurnosnim pitanjima.

Izvor: Agencije