Orban stavlja migracije u središte mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao da pozdravlja stajalište njemačkog kancelara Olafa Scholza koji razmatra opcije za premještanje postupaka azila u zemlje izvan EU-a.

Mađarska će preuzeti rotirajuće šestomjesečno predsjedanje EU-om 1. jula od Belgije (Leonhard Foeger/Reuters)

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je njemačkim medijima da pitanje migracija želi staviti u središte predstojećeg mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom, piše dpa, prenosi Hina.

Orban je rekao medijskoj grupi Funke u izjavi objavljenoj u nedjelju da pozdravlja stav njemačkog kancelara Olafa Scholza koji razmatra opcije za premještanje postupaka azila u zemlje izvan Evropske unije.

Mađarska će preuzeti rotirajuće šestomjesečno predsjedavanje EU-om 1. jula od Belgije.

Orban je rekao da Mađarska već provodi politiku prema kojoj se zahtjevi za azil razmatraju u trećim zemljama, naprimjer u Mađarskoj ambasadi u Beogradu, prije nego što se podnositeljima zahtjeva da zeleno svjetlo za ulazak u zemlju.

Buran odnos Mađarske s institucijama EU-a

Sredinom juna Evropski sud pravde (ECJ) naložio je Mađarskoj da plati kaznu od 200 miliona eura i dodatnih milion eura po danu zbog neprovođenja prethodne odluke o promjeni politike azila.

Odluka je uslijedila nakon sudske presude iz decembra 2020. godine, kojom je Budimpešti naloženo da promijeni svoje postupke za dodjelu međunarodne zaštite i vraćanje državljana trećih zemalja.

Položaj predsjedavajućeg Evropske unije uglavnom je birokratski i uključuje određivanje dnevnog reda sastanaka i usmjeravanje političkih rasprava prema odluci, ponekad pronalaženje kompromisa među državama članicama EU-a kada ne postoji jasan konsenzus.

Mađarska ima burne odnose s institucijama EU-a o pitanju vladavine prava i korupcije.

Izvor: Agencije