EK preporučuje otvaranje pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, Mađarska protiv

Mađarska traži više promjena u pogledu prava manjina te neke garancije vezane za poljoprivredu.

Da bi se otvorili pregovori s kandidatima, svih 27 država članica Evropske unije moraju jednoglasno podržati proces (EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Evropska komisija u petak je izvijestila države članice o napretku Ukrajine i Moldavije i preporučila otvaranje pristupnih pregovora s obje zemlje, što je naišlo na dobar prijem kod svih osim kod Mađarske.

“Možemo potvrditi da je Komisija na sastanku Corepera (Odbora stalnih predstavnika) usmeno izvijestila države članice da su obje zemlje napravile sve potrebne korake”, rekla je glasnogovornica EK-a za proširenje Ana Pisonero.

Da bi se otvorili pregovori, države članice Unije moraju jednoglasno usvojiti pregovaračke okvire za obje zemlje.

Belgijsko predsjedništvo želi otvoriti pregovore do kraja svog mandata i nastoji da se to dogodi 25. juna na marginama sastanka Vijeća za opšte poslove u Luxembourgu.

Hina iz diplomatskih izvora doznaje da je prijedlog Komisije dobro prihvaćen na sastanku Corepera, tijela koje čine ambasdori država članica, osim Mađarske, koja i dalje ima niz primjedbi.

Povezivanje sa zemljama zapadnog Balkana

Isti izvor kaže da dio država članica koje podržavaju Ukrajinu i Moldaviju nastoje to povezati i sa zemljama zapadnog Balkana kako bi se i njima uputili pozitivni signali ili neki konkretni koraci u približavanju Uniji.

Coreper će ponovno o tome raspravljati u srijedu, 12. juna, a bude li trebalo, toj će se temi vratiti i sedmicu kasnije, 19. juna.

Pisonero je rekla da su i Ukrajina i Moldavija napravile potrebne korake koji su od njih zatraženi kako bi se stekli uslovi za sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju i formalno otvorili pregovori.

Između ostalog, rekla je da je Ukrajinski parlament u decembru prošle godine dopunio zakone koji se odnose na pripadnike nacionalnih manjina, posebno o obrazovanju na njihovom jeziku.

Mađarska, koja kao jedan od razloga za svoje protivljenje navodi prava svoje manjine u Ukrajini, traži više promjena u pogledu prava manjina te neke garancije vezane za poljoprivredu.

Izvor: Agencije