Netanyahu: Izrael spreman za vrlo intenzivnu operaciju na libanskoj granici

Hezbollah je kasnije saopćio kako je pokrenuo nekoliko napada na izraelske položaje tokom dana, uključujući napad “navođenim projektilom” na “platformu Željezne kupole u kasarni Ramot Naftali”.

Izraelski sistem Željezna kupola presreće rakete lansirane iz Libana prema Izraelu 12. aprila 2024.(Reuters/ Ayal Margolin)

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je kako je Izrael “spreman za vrlo intenzivnu operaciju” duž granice s Libanom, gdje su izraelske trupe gotovo svakodnevno razmjenjivale vatru s borcima Hezbollaha, prenosi agencija AFP.

Razmjene vatre između Izraela i libanskog saveznika palestinske grupe Hamas i Irana, koje traju gotovo osam mjeseci, intenzivirale su se tokom prošle sedmice, a Izrael je udario dublje u libansku teritoriju.

“Spremni smo za vrlo intenzivnu operaciju na sjeveru. Na ovaj ili onaj način, vratit ćemo sigurnost na sjever”, rekao je Netanyahu tokom posjete pograničnom području.

Hezbollah je kasnije saopćio kako je pokrenuo nekoliko napada na izraelske položaje tokom dana, uključujući napad “navođenim projektilom” na “platformu Željezne kupole u kasarni Ramot Naftali”.

Proteklih sedmica Izrael je pojačao napade na borce Hezbollaha i savezničkih palestinskih i libanskih paravojnih grupa u Libanu.

Ekstremna desnica za rat

Netanyahuovi krajnje desničarski koalicijski partneri, ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir i ministar finansija Bezalel Smotrich pozvali su posljednjih dana na hitnu akciju za ponovno uspostavljanje sigurnosti sjevernog Izraela.

“Ovdje nas spaljuju, sva uporišta Hezbollaha, također, trebaju biti spaljena i uništena. RAT!” naveo je Ben-Gvir u utorak u objavi na Telegramu.

Smotrich je u ponedjeljak rekao: “Moramo premjestiti sigurnosni pojas sa izraelske teritorije u Galileji na južni Liban, uključujući kopnenu invaziju, okupaciju teritorije i udaljavanje od Hezbollahovih terorista i stotina hiljada Libanaca među kojima se Hezbollah skriva na drugu stranu rijeke Litani,” gotovo 30 kilometara sjeverno od granice.

U nasilju od početka oktobra ubijeno je najmanje 455 ljudi u Libanu, većinom boraca, ali i 88 civila, navodi AFP. Sa izraelske strane ubijeno je najmanje 14 vojnika i 11 civila, navodi vojska.

Izvor: Agencije