Austrijska krajnja desnica i mađarski premijer Orban formiraju novi savez u EU

Austrijska krajnje desna Slobodarska stranka, Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana i populistička češka stranka ANO koju vodi Andrej Babiš formiraju novi savez u Evropskom parlamentu.

Orban se u Mađarskoj suočava s rastućom prijetnjom od nove opozicione stranke Tisza, koja je ovog mjeseca rekla da će se pridružiti EPP-u u Evropskom parlamentu (EPA-EFE/ZOLTAN MATHE)

Austrijska krajnje desna Slobodarska stranka (FPO), Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana i populistička češka stranka ANO koju vodi Andrej Babiš formiraju novi savez u Evropskom parlamentu, objavljeno je u nedjelju.

Taj bi potez mogao podijeliti nacionalističke snage u parlamentu, pod uvjetom da se pridruže još četiri stranke. Za službeno formiranje nove političke grupe potrebne su stranke iz najmanje četvrtine članica Evropske unije, prenosi Hina.

Dok Fidesz nije dio većih grupacija otkako se 2021. razišao s Evropskom pučkom strankom (EPP), FPO je dio političke grupe Identitet i demokratija zajedno sa strankom Nacionalno okupljanje Marine Le Pen u Francuskoj. ANO nije dio političke grupe.

“Danas je historijski dan jer danas ulazimo u novu eru evropske politike”, rekao je čelnik FPO-a Herbert Kickl u obraćanju medijima kojem su prisustvovali Babiš i Orban koji su se okupili u bečkom hotelu.

“Ovaj savez je zamišljen kao raketa koja će privući druge stranke na evropskom nivou da udruže snage i daju Evropi bolju budućnost”, rekao je Kickl o “novom domoljubnom savezu”.

‘Domoljubi za Evropu’

Bivši češki premijer Babiš rekao je da će se nova grupa zvati Domoljubi za Evropu.

Sva trojica navela su borbu protiv ilegalne imigracije, koja je dugo bila njihova glavna briga, kao i prijenos više ovlasti s Brisela na države članice.

Na ovomjesečnim izborima za Evropski parlament, nacionalističke stranke iskoristile su zabrinutost glasača zbog rastućih cijena, migracije i troškova zelene tranzicije, te dobivenim mandatima nastoje ostvariti veći utjecaj na politiku EU-a.

Dok prema austrijskim anketama uoči parlamentarnih izbora 29. septembra FPO ima jasnu prednost, Orban se u Mađarskoj suočava s rastućom prijetnjom od nove opozicione stranke Tisza, koja je ovog mjeseca rekla da će se pridružiti EPP-u u Evropskom parlamentu.

“Danas stvaramo političku grupaciju koja će, po mom mišljenju, imati sjajan početak i vrlo brzo će postati najveća grupa evropske desnice”, rekao je Orban.

“To će se dogoditi za nekoliko dana, a onda je nebo granica”, rekao je.

Nisu odgovarali na pitanja, ali je FPO rekao da će uskoro biti održana konferencija za novinare u Briselu ili Strazburu s drugim strankama koje će se pridružiti savezu.

Izvor: Agencije