Ekstremni desničar ponovo pred njemačkim sudom zbog upotrebe nacističkog slogana

Sud je prošlog mjeseca kaznio Bjorna Hockea iz AfD-a s 13.000 eura zbog upotrebe nacističkog slogana.

Dječak drži plakat Bjorna Hockea tokom demonstracija prije stranačkog kongresa AfD-a u Kalkaru, zapadna Njemačka, 27. novembra 2020. [Ina Fassbender/AFP]

Visoki član njemačke krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) ponovo je na sudu zbog svjesnog korištenja nacističkog slogana po drugi put.

Bjornu Hockeu u ponedjeljak je počelo suđenje pod optužbom da je upotrijebio slogan iz nacističke ere tokom stranačkog okupljanja u svojoj matičnoj pokrajini Thuringen u decembru 2023. Prošlog mjeseca isti ga je sud kaznio s 13.000 eura zbog prethodne upotrebe slogana.

Ako bude ponovo osuđen, mogao bi se suočiti s još jednom novčanom kaznom ili do tri godine zatvora, navode njemački mediji. Presuda bi mogla biti izrečena već ove sedmice.

Tokom političkog skupa, Hocke je navodno uzviknuo slogan “sve za” na njemačkom, potaknuvši okupljene da odgovore “Njemačku”.

Slogan, koji je u Njemačkoj zabranjen zajedno s drugim nacističkim sloganima i simbolima, koristila je paravojna grupa Sturmabteilung koja je odigrala ključnu ulogu u usponu Adolfa Hitlera na vlast.

Sredinom maja isti je sud osudio Hockea, bivšeg srednjoškolskog profesora historije, za svjesno korištenje slogana tokom predizbornog skupa 2021, naloživši mu da plati 13.000 eura.

Političar je tokom prethodnog ročišta tvrdio da je slogan iz nacističke ere “svakodnevna izreka” u Njemačkoj i da je on nevin “građanin koji poštuje zakon”.

Brojni politički skandali

Pravni problemi dužnosnika AfD-a dolaze uoči regionalnih izbora u septembru u istočnoj pokrajini Thuringen, na kojima se Hocke planira kandidirati za guvernera.

Ovaj 52-godišnjak je vođa regionalne stranke od njenog osnivanja 2013. Ogranak je službeno pod nadzorom njemačke domaće obavještajne agencije kao “dokazana desničarska ekstremistička” grupa.

Nakon što je spomenik Holokaustu u Berlinu označio “spomenikom srama” i pozvao Njemačku da se prestane kajati za svoju nacističku prošlost, stranački sud odbio je poziv na Hockeovo izbacivanje 2018.

Usred porasta krajnje desnih stranaka diljem Evropske unije, popularnost njemačkog političara također raste bez obzira na skandale.

Antiislamski, antiimigracijski kandidat mogao bi postati prvi krajnje desničarski državni premijer u Njemačkoj kao rezultat regionalnih izbora. Hocke trenutno zauzima prvo mjesto u Thuringenu, a AfD očekuje dobre rezultate na drugim regionalnim izborima u istočnoj Njemačkoj u septembru.

AfD je ovog mjeseca isključio svog glavnog kandidata Maximiliana Kraha s izborne liste za EU parlament zbog niza skandala, uključujući tvrdnje da nacistički SS-ovci “nisu svi zločinci” i da stranka ima veze s Kinom i Rusijom.

Izvor: Al Jazeera i agencije