Kijev: Uništen ruski Centar za nadzor svemira na Krimu

U saopštenju ministarstva odbrane Ukrajine se navodi da je Centar za svemirski nadzor i komunikaciju na Krimu važna vojna komponenta u sistemu satelitskih komunikacija i navigacije za Ruse.

Ukrajina je ove godine pojačala napade na rusku teritoriju, ciljajući i energetske lokacije koje, kako kaže, snabdijevaju rusku vojsku, i ruske gradove i sela blizu granice (REUTERS/Oleksandr Ratushniak/Ilustracija)

Ministarstvo odbrane Ukrajine potvrdilo je u subotu da su ukrajinske Odbrambene snage uništile Ruski centar za svemirski nadzor i komunikaciju na Krimu, koji kontrolira Rusija, dok su ruske vlasti objavile da je pet osoba poginulo u napadu ukrajinskog drona u blizini granice.

U saopštenju ministarstva odbrane Ukrajine se navodi da je Centar za svemirski nadzor i komunikaciju na Krimu važna vojna komponenta u sistemu satelitskih komunikacija i navigacije za Ruse, prenosi Tanjug.

Osim toga, Oružane snage Ukrajine su uspješno pogodile jurišni avion Su-25, sistem protuzračne odbrane Osa i dva višecijevna raketna bacača MLRS “Grad” ruske armije. Sva ova oprema je uništena, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo, prenosi Strana.ua.

Ukrajinski telegram kanali su 24. juna objavili snimak zapaljenog Centra za praćenje i komunikaciju NIP-16  selu Vitino na Krimu nakon napada ATACMS.

Dan ranije je objavljeno da su “okupirani Sevastopolj i Krim bili pod raketnim napadom”.

Napadi dronom

Pet osoba je poginulo, među kojima dvoje djece, u napadu ukrajinskog drona na rusko selo blizu granice dvije zemlje, objavio je guverner ruske Kurske oblasti, prenosi Beta.

Guverner Aleksej Smirnov napisao je na Telegramu da je bespilotna letjelica pogodila kuću u selu Gorodišče, u ruskoj oblasti Kursk, nekoliko kilometara od granice sa Ukrajinom.

Napad je izveden dronom tipa “kopter”, dodao je guverner, a radi se o maloj napravi koja može da nosi granate i drugi eksploziv i da ga baci na metu.

Od početka sukoba u februaru 2022. godine dvije zaraćene strane masovno koriste dronove, uključujući veće čiji domet je i nekoliko stotina kilometara.

Ukrajina je ove godine pojačala napade na rusku teritoriju, ciljajući i energetske lokacije koje, kako kaže, snabdijevaju rusku vojsku, i ruske gradove i sela blizu granice.

Prošlog mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je novu veliku kopnenu ofanzivu u oblasti Harkiva, na sjeveroistoku Ukrajine, s ciljem da stvori “tampon zonu” i potisne ukrajinske snage, da bi se od artiljerijskih napada zaštitila oblast ruskog Belgoroda koja se graniči s Ukrajinom. Kurska oblast gdje se dogodio jutrošnji napad je sjevernije, naspram ukrajinske oblasti Sumi, koja je pod kontrolom Kijeva.

Izvor: Agencije