Zelenski pravi ‘sveobuhvatan plan’ za okončanje rata s Rusijom

Za nas je vrlo važno predstaviti plan za okončanje rata koji će podržati većina svijeta, rekao je ukrajinski predsjednik.

Nemamo previše vremena, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski, ukazujući na visoku stopu žrtava među vojnicima i civilima u Ukrajini [Anatolii Stepanov/AFP]

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da izrađuje “sveobuhvatan plan” za koji Kijev vjeruje da mogao okončati rat s Rusijom.

“Za nas je vrlo važno predstaviti plan za okončanje rata koji će podržati većina svijeta”, rekao je ukrajinski predsjednik na konferenciji za novinare u Kijevu, na kojoj je bio zajedno sa slovenskom predsjednicom Natašom Pirc Musar u petak.

“To je diplomatski put na kojem radimo.”

Trenutno nema pregovora između Ukrajine i Rusije i, na temelju javnih izjava Zelenskog i ruskog predsjednika Vladimira Putina, čini se da su dvije strane daleko jedna od druge kada je riječ o uslovima potencijalnog mirovnog rješenja.

Ukrajina je više puta rekla da Rusija mora povući svoje trupe sa svoje međunarodno priznate teritorije, uključujući poluotok Krim koji je Moskva anektirala 2014. godine, prije nego što počnu mirovni pregovori.

U međuvremenu, Putin, koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, zahtijeva da Ukrajina kapitulira i odustane od teritorije na istoku i jugu koje Rusija sada zauzima.

‘Nemamo previše vremena’

Zelenski je ranije ovog mjeseca bio domaćin velikog međunarodnog samita u Švicarskoj, na koji Rusija nije bila pozvana, kako bi okupio podršku stavu Ukrajine.

Više od 90 zemalja poslalo je čelnike i visoke zvaničnike na dvodnevni samit, a velika većina se složila sa završnim saopćenjem u kojem se naglašava potreba da se u svakom dogovoru poštuje ukrajinski “teritorijalni integritet”.

Ali neke važne zemlje koje su sudjelovale, poput Indije, nisu se složile, a druge, poput ruskog saveznika Kine, bojkotirale su samit u znak protesta što Moskva nije pozvana.

Moskva trenutno zauzima oko 25 posto Ukrajine. U 2022. je anektirala četiri ukrajinske regije, od kojih niti jednu ne kontrolira u potpunosti.

U četvrtak, na samitu Vijeća EU-a u Briselu, Zelenski je rekao da će za nekoliko mjeseci iznijeti “detaljan plan” za okončanje rata.

“Nemamo previše vremena”, rekao je, ukazujući na visoku stopu žrtava među vojnicima i civilima.

Ruska prijetnja SAD-u

Rusija je u petak upozorila SAD da njeni letovi izviđačkih bespilotnih letjelica iznad Crnog mora mogu dovesti do “direktnog” vojnog sukoba, uputivši prijetnju nekoliko dana nakon što je ljutito okrivila Washington za raketni napad na Krim.

Ukrajinski napad u nedjelju na luku Sevastopolj, koju je Rusija pripojila, izazvao je bijes Moskve, koja je optužila Kijev za korištenje američkih ATACMS projektila opremljenih kasetnom municijom.

Četvero ljudi, uključujući dvoje djece, poginulo je kada su krhotine projektila pale na grad, što je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije nazvalo “krvavim zločinom”.

U petak je rusko ministarstvo odbrane saopćilo da je “primijetilo povećanu učestalost letova američkih strateških bespilotnih letjelica iznad voda Crnog mora” koje okružuju Krim.

Dronovi “provode izviđanje” i daju informacije za ukrajinsko oružje sa Zapada koje Kijev planira upotrijebiti za napade na ruske mete, rečeno je.

Takvi letovi “povećavaju rizik od direktnog sukoba” između NATO-a i Rusije, a vojska je dobila upute da pripremi “operativni odgovor”, dodalo je Ministarstvo odbrane.

SAD rutinski provodi letove dronovima iznad Crnog mora, u operacijama za koje kaže da se provode u neutralnom zračnom prostoru i u skladu sa međunarodnim pravom.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopćilo je u petak da je vojska uništila ruski svemirski komunikacijski centar na Krimu koji je okupirala Moskva u napadu ove sedmice.

U izjavi na Telegramu, Ministarstvo je metu opisalo kao vrijednu vojnu komponentu u satelitskom komunikacijskom i navigacijskom sistemu za ruske trupe. Iz Moskve nije bilo odgovora.

Izvor: Agencije