Guterres: Rusija se mora pridržavati sankcija UN-a uvedenih Sjevernoj Koreji

Guterresov komentar uslijedio je nakon što je ruski predsjednik rekao da Rusija zadržava pravo isporuke oružja Sjevernoj Koreji.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres (Eduardo Munoz / Reuters)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rekao je da se Rusija mora pridržavati sankcija Ujedinjenih nacija uvedenih Sjevernoj Koreji, nakon što su dvije zemlje potpisale međusobni odbrambeni sporazum.

“Postoje sankcije koje je Vijeće sigurnosti odredilo Sjevernoj Koreji”, rekao je Guterres, istakavši da “odnos koji bilo koja zemlja ima sa Sjevernom Korejom, uključujući Rusku Federaciju, mora u potpunosti poštovati te sankcije”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Jong-un potpisali su 19. juna u Pjongjangu “Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu dvije zemlje”.

Sveobuhvatni sporazum

Putin i Kim su potpisali dokument na kraju razgovora delegacija dvije zemlje uz učešće dvojice predsjednika.

Ruski lider je ranije pripremljeni dokument nazvao fundamentalnim i napomenuo da će on predstavljati osnovu odnosa između Rusije i Sjeverne Koreje dugi niz godina.

Putin je, također, izjavio da Moskva ne isključuje mogućnost snabdijevanja drugih zemalja oružjem kao odgovor na isporuke naoružanja Ukrajini. Između ostalog je rekao da Rusija zadržava pravo da isporučuje oružje Sjevernoj Koreji.

Izvor: Agencije