Izraelski mediji: Obavještajni dokument o oktobarskom napadu izaziva jezu zbog svoje tačnosti

Channel 11 je izvijestio da je dobio ‘dokument koji izaziva jezu svojom tačnošću u opisu količine informacije koje je imala vojska i obavještajne službe’.

Eliyahu Revivo, član Knesseta iz stranke Likud, priznao je da trenutna vladina koalicija nije ostvarila nikakva postignuća i da je Izrael zaglavio na mnogim frontovima (REUTERS/Suhaib Salem)

Izraelski mediji su istakli detalje dokumenta koji je navodno u posjedu izraelskih obavještajnih službi, u kojem se upozorava na mogući napad palestinskog otpora na naselja u blizini Pojasa Gaze, ali je on ignoriran. Također su govorili o mogućnostima eskalacije na sjevernom frontu i stanju iscrpljenosti izraelske vojske, a u svjetlu njene hitne potrebe za regrutacijom što većeg broja rezervista.

Vezano za dokument, Channel 11 je izvijestio da je dobio “dokument koji izaziva jezu svojom tačnošću u opisu količine informacije koje je imala vojska i obavještajne službe, vezanih za plan Islamskog pokreta otpora Hamas da napadne izraelsku teritoriju”.

Rekao je da je dokument izrađen u diviziji Gaza pod naslovom “Detalji vježbe za napad, od početka do kraja” i distribuiran 19. septembra 2023. godine, napominjući da je onaj ko je napisao dokument “obratio pažnju na detalje detalja serije vježbi elitne jedinice Hamasa”.

Dodao je da su izraelski obavještajci koji su pratili obuku “razvili plan za odgovor na Hamasov napad na izraelsku teritoriju i preuzimanje kontrole nad vojnim lokacijama”.

Iscrpljenost u redovima rezervnog sastava

Vojne lokacije na koje je izvršen napad također su precizirane u ovom dokumentu za koji je dopisnik Channela 11 za politička pitanja, citirajući izraelske zvaničnike, rekao da je “bio poznat barem komandantima obavještajnih službi u diviziji Gaza i Južnoj komandi”.

Itay Blumenthal, dopisnik za vojna pitanja istog kanala, rekao je da se divizija Gaza prije napada 7. oktobra pripremala za “najekstremniji scenarij, a on je podrazumijevao da deseci sabotera upadnu na samo tri lokacije”.

Prema Or Helleru, dopisniku za vojna pitanja Channela 13, “osnovna pouka izvučena iz događaja od 7. oktobra jeste ta da će nakon rata vojne snage na granici sa Gazom i na granici s Libanom biti udvostručene”.

Što se tiče Channela 12, on izvještava o stanju iscrpljenosti u redovima rezervnog sastava, maksimalnoj pripravnosti vojske i nedostatku oružja i municije, uz odsustvo američkog pokrića ili onog iz drugih zemalja.

Gosti kanala su kazali da je Izraelu potreban mir na sjeveru (Libana), a ne rat, ali prije toga mora postići mir na jugu (u Gazi) i vratiti zarobljenike.

Eliyahu Revivo, član Knesseta iz stranke Likud, priznao je da trenutna vladina koalicija nije ostvarila nikakva postignuća i da je Izrael zaglavio na mnogim frontovima, naglašavajući neophodnost izlaska na izbore čak i ako njegova stranka izgubi vlast.

Izvor: Al Jazeera