Devet poginulih, deseci ranjenih u ruskom napadu na Krivij Rih

Petero djece je među ranjenima u napadu na stambeni blok u rodnom gradu ukrajinskog predsjednika.

Ekipe hitne pomoći na mjestu ruskog napada na Krivij Rih (Hitna služba Ukrajine/Reuters)

Devet osoba je poginulo, a 29 ranjeno, uključujući petero djece, nakon što je ruska balistička raketa pogodila stambeni blok u Krivij Rihu, rekao je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

Fotografije koje su objavile hitne službe pokazuju spasilačke timove među ruševinama kako pokušavaju pomoći ranjenima i izvući žrtve.

“Svakog dana i svakog sata ruski teror dokazuje da Ukrajina, zajedno sa svojim partnerima, mora ojačati protuzračnu odbranu”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Krivij Rih, grad u južnoj Ukrajini, rodni je grad Zelenskog.

On je objavio videosnimak s mjesta napada na kojem se vidi kako spasioci traže preživjele u ruševinama i ponovio apel saveznicima Ukrajine da pojačaju isporuke sofisticiranih sistema protuzračne odbrane.

Redovna meta

Sjedinjene Američke Države će poslati još jedan raketni sistem Patriot, rekla su dva američka dužnosnika kasno u utorak u Washingtonu. Pomoć Ukrajini ključno je pitanje godišnjeg samita Grupe sedam (G7) koji se održava u Italiji.

“Moderni sistemi protuzračne odbrane mogu pružiti maksimalnu zaštitu ljudima, našim gradovima i položajima. Trebamo ih što je više moguće”, rekao je Zelenski.

U Krivij Rihu je prije ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. živjelo 635.000 ljudi.

Grad je tokom sukoba bio redovna meta napada.

Izvor: Agencije