Zelenski: Vrijeme je da saveznici osiguraju Ukrajini neophodno oružje

‘Ako me pitate da li je došlo vrijeme da nam partneri daju cjelokupno oružje potrebno za izbacivanje Rusije, onda kažem da je to vrijeme došlo’, poručio je Zelenski na konferenciji u Berlinu.

Ukrajinski predsjednik je zahvalio Njemačkoj za podršku koju dobija od te zemlje (Nadja Wohlleben / Reuters)

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je vrijeme da saveznici obezbijede svo neophodno oružje Ukrajini kako bi potisnula Rusiju iz zemlje.

“Ako me pitate da li je došlo vrijeme da nam partneri daju svo oružje potrebno za izbacivanje Rusije, onda kažem da je to vrijeme došlo”, rekao je Zelenski tokom Konferencije o oporavku Ukrajine koja se održava u Berlinu, piše Kyiv Independent, prenosi Tanjug.

U Berlinu je u utorak počela dvodnevna konferencija za prikupljanje podrške za oporavak Ukrajine od razaranja u ratu sa Rusijom.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, Zelenski je zahvalio Njemačkoj za podršku koju dobija od te zemlje, s obzirom na to da je Njemačka poslije SAD-a, drugi najveći vojni donator Ukrajini.

Do kraja juna početak pregovora o pridruživanju EU

Kada je riječ o članstvu Ukrajine u EU, Zelenski je rekao da je zemlja ispunila sve neophodne korake za početak pregovora o pridruživanju.

Ukrajina je dobila status kandidata za članstvo u EU u junu 2022. godine.

U novembru 2023. Evropska komisija je preporučila pristupne pregovore sa Kijevom, a Evropsko vijeće je mjesec dana kasnije podržalo pokretanje pregovora.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da bi pregovori trebalo da počnu do kraja juna.

Za taj korak potreban je jednoglasni dogovor svih članica, a Mađarska navodno ometa konsenzus.

Izvor: Agencije