USAID pomaže ukrajinsku poljoprivedu sa 250 miliona dolara

Gubici i štete na poljoprivrednom sektoru Ukrajine, kao rezultat invazije Rusije, iznosili su više od 80 milijardi dolara do kraja februara.

Ječam i uništeni kamion nakon ruskog udara na skladište žitarica u selu Pavlivka, ukrajinska regija Odesa (REUTERS/Nina Liashonok)

Više od 250 miliona američkih dolara bit će poslato za obnovu i proširenje poljoprivrednog sektora Ukrajine u okviru novog programa USAID-a ‘Harvest’, izjavio je zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Denis Bašlik, prenosi Tanjug pozivajući se na ukrajinske medije.

Gubici i štete na poljoprivrednom sektoru Ukrajine, kao rezultat invazije Rusije, iznosili su više od 80 milijardi dolara do kraja februara, prema procjenama Kijevske škole ekonomije i Svjetske banke, navodi Kyiv Independent.

Program, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, podržat će male proizvođače žitarica i uljarica u proširenju njihovih tržišta izvoza, rekao je Bašlik.

Izvoz veći nego 2022.

Program USAID ‘Harvest’ ima za cilj povećanje poljoprivrednog izvoza za 1,5 milijardi dolara i privlačenje dodatnih 500 miliona dolara privatnih investicija, rekla je zamjenica direktora USAID-a Isobel Coleman.

Ukrajina je izvezla više od 13 miliona tona proizvoda u vrijednosti od 3,3 milijarde dolara u aprilu, što je više od količine iz februara 2022. prije početka ruske invazije, rekla je ukrajinska ministrica ekonomije Julija Sviridenko.

Izvor: Agencije