UN: Obnova porušenih kuća u Gazi može potrajati decenijama

Izraelska agresija, koja traje gotovo sedam mjeseci, rezultirala je milijardama dolara gubitaka i pretvorila visoke betonske zgrade u gusto naseljenom Pojasu Gaze u hrpe ruševina.

Zgrade u sjevernom Pojasu Gaze, koje je uništila izraelska vojska (Mahmoud Issa / Reuters)

U izvještaju koji su objavili Ujedinjeni narodi navodi se da će proces obnove porušenih kuća u Pojasu Gaze potrajati najmanje do 2040. godine te da može trajati i nekoliko decenija.

Izraelska agresija, koja traje gotovo sedam mjeseci, rezultirala je milijardama dolara gubitaka i pretvorila visoke betonske zgrade u gusto naseljenom Pojasu u hrpe ruševina. Zvaničnik Ujedinjenih naroda razorenu Gazu upoređuje s “površinom Mjeseca”.

Palestinski podaci pokazuju da je u agresiji uništeno najmanje 80.000 domova, što je dovelo do smrti gotovo 35.000 Palestinaca, od kojih su većina žene i djeca.

Procjena izgradnje UNDP-a kaže da bi se uništeni domovi mogli obnoviti do 2040. u najboljem scenariju, pod pretpostavkom da građevinski materijal bude isporučen pet puta brže nego u prethodnoj krizi u Gazi 2021. godine.

Prijetnja budućnosti novim generacijama

Međutim, procjena izgradnje ukazuje da je Gazi potrebno “gotovo 80 godina da obnovi sve potpuno uništene stambene jedinice” ako tempo obnove bude isti kao i ranije.

Poseban izvještaj zasnovan na satelitskim snimcima koje su analizirali Ujedinjeni narodi pokazao je da je 85,8 posto škola u Gazi pretrpjelo određenu štetu.

Procjena UNDP-a daje niz projekcija o društvenom i ekonomskom utjecaju rata na osnovu trajanja trenutnog sukoba, predviđajući decenije kontinuirane patnje.

“Neviđeni ljudski gubici, masovna razaranja i naglo povećanje siromaštva u tako kratkom periodu dovest će do ozbiljnog razvoja krize koja će predstavljati prijetnju budućnosti novim generacijama”, potvrdio je Achim Steiner, direktor WFP-a.

U izvještaju je navedeno da će se, ako se rat nastavi devet mjeseci, siromaštvo među stanovništvom Gaze povećati sa 38,8 posto na kraju 2023. godine na 60,7 posto, što će veliki dio srednje klase dovesti ispod granice siromaštva.

Izvor: Agencije