Prekid vatre u Gazi: Rizici i prilike

Hamas ima manje prostora za manevar, zbog upada izraelske vojske na sjeveru Pojasa, ali će mu prekid borbi dati priliku da reorganizira redove, piše ‘The Jerusalem Post’.

Primirje pruža izraelskoj vojsci period odmora i pripreme za naredne korake, pišu izraelske novine (AFP)

Novine The Jerusalem Post navode da bi prekid vatre u Gazi mogao i Izraelu i Islamskom pokretu otpora Hamas pružiti priliku da zaustave borbe i predahnu, ali bi i Iran to mogao iskoristiti da pojača napade libanskog Hezbollaha, jemenskih Husa i nekih svojih pristalica u Siriji i Iraku.

U članku Seth J. Frantzman navodi da su izraelski vojnici ostvarili značajan napredak uništavanjem deset bataljona Hamasa u gradu Gaza te da ne mogu lako kompenzirati vlastite gubitke, jer je većina Palestinaca pobjegla na jug.

Novine navode da Hamas ima mnogo manje prostora za manevar, zbog upada izraelske vojske na sjeveru Pojasa Gaze, ali će mu prekid borbi dati priliku da reorganizira svoje redove, ponovo rasporedi snage, prebaci zalihe oružja na front i pripremi zasjede.

Također, može pokušati iskoristiti primirje da uđe u tunele i pokuša prodrijeti u pozadinske linije izraelske vojske.

Obnova resursa, propaganda, logistika

Hamas će imati vremena da na jugu ponovo rasporedi snage, kako navode novine, a može početi obnavljati zalihe raketnog naoružanja i uspostavljati vojne baze.

Možda će pokušati regrutirati još nekoliko hiljada dobrovoljaca te iskoristiti priliku za njihovo obučavanje, prebacivanje taoca i saradnju s drugim grupama, poput Islamskog džihada.

Nastavit će sa propagandom i objavljivanjem videozapisa, kako je do sada uobičavao.

Ovaj period primirja, navode novine, Iran može iskoristiti da pojača napade saveznika, a Hamas za komunikaciju s pristalicama.

Pored odmora i priprema za naredne korake, izraelska vojska period primirja može iskoristiti i za: rotiranje snaga i njihovu obuku, upoznavanje okupirane teritorije, popravku vozila, poboljšanje odbrambenih položaja i skloništa te poboljšanje efikasnosti logistike.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada