Zvaničnica SAD-a: Dajem ostavku jer, kao Jevrejka, odbacujem Bidenovo saučesništvo u uništavanju Gaze

Holokaust i Nakba su isto, poručila specijalna pomoćnica načelnika Štaba Ministarstva unutrašnjih poslova SAD-a, Jevrejka Lili Grinberg koja je dala ostavku.

Lily Grinberg je prva Jevrejka iz američke administracije koja je dala ostavku u znak protesta zbog onoga što se dešava u Gazi (Društvene mreže)

Do prošle sedmice američki predsjednik Joe Biden je bio moj šef. Ideju o jevrejskoj sigurnosti koristio je kao oružje za opravdanje zločina u Gazi. Nisam više mogla da stojim skrštenih ruku, pa sam dala ostavku na funkciju u Ministarstvu unutrašnjih poslova SAD-a. Tako sam postala prvi politički imenovani jevrejski zvaničnik u administraciji koji je javno dao ostavku – u znak protesta i žalosti – zbog Bidenove podrške genocidu u Gazi gdje je ubijeno više od 35.000 Palestinaca.

Ovako je specijalna pomoćnica načelnika Štaba Ministarstva unutrašnjih poslova SAD-a počela svoj tekst u britanskom listu “The Guardian” u kojem je rekla da je odluka o ostavci bila veoma teška, ali i neophodna i veoma hitna, budući da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država uništio ideju o sigurnosti Jevreja i naoružavao njihovo društvo, koristeći sve to kao štit da bi izbjegao odgovornost za svoju ulogu u ovim zločinima.

Mlada Jevrejka Lili Grinberg kaže da je naporno radila kako bi bila izabrana ova administracija, prvo kao organizatorica kampanje za potpredsjednicu Kamalu Harris tokom predsjedničkih izbora 2019. godine, a zatim na općim izborima u saveznoj državi Arizoni, dodajući: “Ali sada, dok gledam saučesništvo SAD-a u tekućem masakru nad Palestincima u Gazi, vidim da su, u vremenima velikog terora, mnogi moćnici odlučili da ništa ne poduzimaju”.

Kao i mnogi Amerikanci Jevreji, ona je rekla da potječe od izbjeglih iz Evrope i onih koji su preživjeli sistemski progon.

Dodala je: “Moja trudna baka preživjela je masakr tako što se sakrila u unutrašnjost konjske zaprege, a zatim sama prešla okean, tražeći sigurnost u novoj zemlji”.

Bombardiranje je omogućila Amerika

Izvijestila je da je u nekoliko mjeseci nakon 7. oktobra svjedočila Palestincima – djeci, starcima, novinarima i drugima – kako se bore da prežive neselektivno bombardiranje koje je ciljalo njihove domove… bombardiranje koje su omogućile Sjedinjene Američke Države.

Grinberg je ustvrdila da je sigurna da Jevreji neće biti ništa više zaštićeni ratnim aktivnostima koje su omogućile Sjedinjene Američke Države u ime njihove sigurnosti, a koje su promovirale genocid nad cijelim narodom koji je kolektivno predstavljen kao “naš neprijatelj” i koji je Jevreje suočio s ulogom počinioca nemilosrdnog genocida, izlažući ih tako još većoj opasnosti.

Rekla je da palestinska i jevrejska sigurnost nisu nespojivi, već su, zapravo, duboko isprepleteni. Predsjednik Biden to ne priznaje. On odbacuje poziv na trajni prekid vatre, prekid pomoći Izraelu, diplomatsko osiguravanje oslobađanja izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika, okončavanje opsade Gaze i aktivnosti na ukidanju režima aparthejda rasprostranjenog širom Svete zemlje.

Osjećam se nesigurno

Zbog svega toga Grinberg je ustvrdila: “U ovom trenutku, moj bivši šef je osoba zbog koje se osjećam najnesigurnije kao američka Jevrejka”.

Kazala je da postoje lekcije koje se mogu naučiti “iz njene vjere i historije. Dok svaki dan gledamo slike raseljenih u Gazi, ti prizori nas podsjećaju na naše najmilije koji su ubijeni u holokaustu. Ti prizori me, također, podsjećaju i na Nakbu: tragediju koja se dogodila 1948. godine kada je palestinsko društvo uništeno, gdje se procjenjuje da je oko 700.000 Palestinaca raseljeno iz svoje domovine da bi danas bio formiran moderni Izrael. Holokaust i Nakba su isto”.

Grinberg je svoj članak zaključila riječima: “Dala sam ostavku u srijedu, 15. maja, na 76. godišnjicu Nakbe, jer više nisam mogla služiti domovini s predsjednikom koji odbija zaustaviti još jednu katastrofu”.

Izvor: Agencije