Porota krenula vijećati o odluci u krivičnom postupku protiv Trumpa

Porota sada mora donijeti jednoglasnu odluku, a u pravilu to traje između nekoliko sati i nekoliko dana.

Trump tvrdi da je nedužan, a moći će izaći na predsjedničke izbore u novembru čak i ako bude proglašen krivim (Charly Triballeau/Pool Photo via AP)

U prvom krivičnom postupku protiv nekog bivšeg američkog predsjednika u historiji, republikanca Donalda Trumpa, porota se povukla kako bi vijećala i donijela odluku u slučaju navodnog plaćanja glumici iz filmova za odrasle za šutnju.

Sudija Juan Merchan s njujorškog suda dao je porotnicima, njih 12, obavezne upute prije nego što su se povukli, izvijestilo je nekoliko prisutnih novinara.

Porota sada mora donijeti jednoglasnu odluku.

U pravilu to traje između nekoliko sati i nekoliko dana, piše agencija dpa, prenosi Hina.

U slučaju proglašavanja krivice Merchan će naknadno odrediti kaznu.

Trumpu prijeti novčana kazna ili nekoliko godina zatvora, iako se ta kazna može suspendirati.

Republikanac tvrdi da je nedužan, a moći će izaći na predsjedničke izbore u novembru čak i ako bude proglašen krivim.

Moguće poništenje suđenja

U slučaju da porota ne dođe do jednoglasne odluke, suđenje se poništava te se može ponoviti s drugim porotnicima.

Trump je optužen po 34 tačaka optužnice da je lažirao poslovne zapise u sklopu pokušaja sakrivanja isplate 130 hiljada dolara Stormy Daniels u zamjenu za njenu šutnju o navodnoj aferi uoči predsjedničkih izbora 2016. godine.

Michael Cohen, Trumpov bivši advokat koji je navodno isplatio Daniels, na sudu je rekao kako je obavijestio svog klijenta o isplati.

Trumpovi advokati prikazali su Cohena kao osuđenog kriminalca i lažova, podsjećajući na njegov boravak u zatvoru zbog porezne prevare i laganja Kongresu.

Cohenova priča uglavnom se poklapa sa svjedočenjem Daniels i Davida Peckera, urednika tabloida koji je rekao da je radio sa Trumpom i Cohenom na suzbijanju negativnog izvještavanja o Trumpu tokom utrke za Bijelu kuću.

Izvor: Agencije