Francuski parlament suspendovao zastupnika koji je mahao palestinskom zastavom

Predstavnik stranke “Nepokorena Francuska” Sebastien Delogu mahao je zastavom u znak podrške Palestincima tokom pitanja upućenog Vladi o situaciji u Pojasu Gaze.

Demonstranti u Parizu nose transparent: Palestina od mora do rijeke će biti slobodna (EPA)

Francuska nacionalna skupština (Zastupnički dom) odlučila je u utorak suspendovati članstvo ljevičarskog zastupnika na 15 dana zbog mahanja palestinskom zastavom u Parlamentu, zbog čega je sjednica bila obustavljena oko sat vremena. S druge strane, nekoliko predstavnika italijanskog pokreta “Pet zvjezdica” mahalo je palestinskim zastavama u Parlamentu tokom rasprave o Bliskom Istoku.

Predstavnik stranke “Nepokorena Francuska” Sebastien Delogu mahao je zastavom u znak podrške Palestincima tokom pitanja upućenog Vladi o situaciji u Pojasu Gaze, rekavši novinarima: “Mahao sam palestinskom zastavom u Parlamentu, jer dok mi govorimo, Francuska prodaje oružje i komponente za opskrbu izraelske vojske, a tamo se čini genocid.”

Francuski zastupnik je lokalnim medijima rekao: “Uopće me nije briga za odluku koju će predsjedavajuća Parlamenta donijeti”, dodajući: “Francuska je danas saučesnik u onome što se dešava u Palestini. Naša grupa i ja smo ponosni na pripadnost taboru međunarodnog prava.”

Dopisnica Al Jazeere Neta Hafsa Elmi rekla je da je ovaj zastupnik napustio dvoranu, podižući dva prsta (pobjednički znak) i smatrajući kaznu “medaljom”, a tu gestu “ličnom inicijativom”.

‘Ovo se ne može tolerisati’

Predsjedavajuća Nacionalne skupštine Yael Braun-Pivet, predstavnica vladajućeg bloka, osudila je ovaj potez, opisujući ga kao “neprihvatljivo” ponašanje. Rekla je da se to “ne može tolerisati” i pozvala da se donese odluka u slučaju Delogua. Sjednica je prekinuta, a Delogu, kojem je plata prepolovljena, isključen je na dva mjeseca.

Zakoni na koje se pozvala predviđaju izricanje kazni za svakog člana koji “učestvuje u aktivnostima koje remete red ili izazivaju nemire”.

Delogu je 2022. godine izabran u 7. okrugu Bouches-du-Rhone. Bio je trgovac, zatim agent obezbjeđenja i na kraju taksista, gdje je učestvovao u borbi protiv “Ubera” 2016. Nakon toga se pridružio “Nepokorenoj Francuskoj” u vrijeme zakonodavnih izbora 2017.

Delogu je treći zastupnik koji je dobio maksimalnu kaznu od početka rada Zakonodavnog vijeća u junu 2022. U novembru 2022. kažnjen je zastupnik Nacionalnog fronta Gregoire de Fournas jer je zastupniku iz stranke Nepokorena Francuska Carlosu Martensu Bilongou uputio riječi: “Neka se vrati u Afriku.”

U februaru 2023. je, također, isključen i predstavnik stranke Nepokorena Francuska Thomas Portes jer je na svom nalogu na platformi X objavio fotografiju sa spuštenom nogom na balon s likom ministra rada Oliviera Dussopta.

Tokom sjednice u utorak francuski premijer Gabriel Attal upitan je o stavu njegove zemlje u vezi s priznavanjem palestinske države, ali je izbjegao odgovoriti na pitanje.

Italijanski parlament

U Italiji je više opozicijskih predstavnika Pokreta Pet zvjezdica stajalo, podigavši pet palestinskih zastava i zastavu mira, dok je njihov kolega Riccardo Riccardi, član iste grupe, držao govor u kojem je tražio priznanje Države Palestine.

Kada je predsjedavajuća sjednice napomenula da nije dozvoljeno “isticanje simbola ma kakvi oni bili”, predstavnici su brzo predali zastave i nisu bili podvrgnuti nikakvim hitnim sankcijama.

Ove aktivnosti se dešavaju u vrijeme kada su tri evropske zemlje: Španija, Irska i Norveška zvanično priznale Državu Palestinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije