Glavni tužilac ICC odbacio optužbe da izjednačava Izrael sa Hamasom kao ‘glupost’

Karim Khan je istakao kako niko nema dozvolu da čini ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Khan: Odgovornost je svijeta da, ako nalozi za hapšenje budu izdati, ih i ispuni (Peter Dejong/Pool via Reuters)

Glavni tužitelj Međunarodnog krivičnog suda (ICC) Karim Khan odbacio je danas optužbe da izjednačava postupke Izraela i Hamasa zbog zahtjeva da se izdaju nalozi za hapšenje lidera Izraela i te palestinske organizacije, označivši ih kao glupost, prenosi Beta.

“Ne kažem da je Izrael sa svojom demokratijom i vrhovnim sudom srodan Hamasu, naravno da ne. Ne može biti jasnije da Izrael ima svako pravo da brani svoje stanovništvo i oslobodi taoce. Ali niko nema dozvolu da počini ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Sredstva nas definišu”, izjavio je Khan za Sunday Times, u prvom intervjuu otkako je saopćio da će zahtijevati naloge za hapšenje izraelskog premijera i ministra odbrane, kao i tri lidera Hamasa.

Tužilac ICC je rekao da je dao primjer Velike Britanije i Irske republikanske armije (IRA) kada ga je jedan izraelski zvaničnik upitao kako je trebalo da se lociraju taoci.

“Bilo je pokušaja da se ubije Margaret Thatcher, Airey Neave (britanski zastupnik) je dignut u zrak, Lord Mountbatten je dignut u zrak, bilo je pucanja u koljena, ali Britanci nisu odlučili da kažu ’Pa u Ulici Falls (srce katoličkog Belfasta) nesumnjivo može biti članova IRA i simpatizera republikanaca i zato hajde da bacimo bombu od 900 kilograma na tu ulicu. Ne možete to uraditi”, rekao je Khan.

Plava traka

Britanski list je objavio da Khan nosi plavu traku oko zgloba na kojoj piše “dovedite ih kući” što je poziv na povratak talaca koji su u Gazi, uz ličnu oznaku posvećenu najmlađem taocu Kfiru Bibasu.

“To bi slomilo svakom srce. Kfir je imao samo devet mjeseci. Ali nema monopola na patnju. Tamo palestinske bebe umiru i ne možemo imati duple standarde”, rekao je Khan, ocijenivši da je odgovornost svijeta, ako nalozi za hapšenje budu izdati, da ih i ispuni.

“Ako se države ne uključe, to ima velike posljedice. Međunarodni krivični sud je njihovo dijete, ja sam samo dadilja ili unajmljena pomoć. Oni imaju odgovornost da brinu to tom djetetu, ili da budu odgovorni što su ga napustili”, zaključio je glavni tužilac ICC-a.

Izvor: Agencije