Trumpov savjetnik poziva na sankcije dužnosnicima Haškog suda

O'Brien je odbacio procjene mnogih američkih, palestinskih i međunarodnih dužnosnika koji smatraju da Izrael ne čini dovoljno u zaštiti života civila.

Robert O'Brien je bio Trumpov četvrti i posljednji savjetnik za nacionalnu sigurnost (EPA-EFE/ELOISA LOPEZ/POOL)

Sjedinjene Američke Države trebale bi uvesti sankcije dužnosnicima Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, koji traže nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, rekao je glavni savjetnik za vanjsku politiku republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa nakon sastanka s izraelskim čelnikom, prenosi Hina.

U ponedjeljak je glavni tužitelj ICC-a u Hagu Karim Khan zatražio od sudija Međunarodnog krivičnog suda da odobre naloge za hapšenje trojice čelnika Hamasa i dvojice izraelskih čelnika zbog ratnih i zločina protiv čovječnosti počinjenih tokom sedmomjesečnog rata u Gazi.

“Možemo sankcionirati bankovne račune, putovanja. Možemo staviti vizna ograničenja za ove korumpirane tužitelje i sudije. Ovdje možemo pokazati pravu hrabrost,” rekao je Robert O'Brien za Reuters iz Jerusalema.

O'Brien, koji je bio Trumpov četvrti i posljednji savjetnik za nacionalnu sigurnost, razgovarao je za Reuters nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i drugim izraelskim dužnosnicima tokom višednevne posjete toj zemlji.

Osim s Netanyahuom, delegacija se posljednjih dana sastala i s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom te ministrom odbrane Yoavom Gallantom.

Puna podrška Izraelu

O'Brien je istakao kako bi spašavanje svih preostalih talaca koje drži Hamas i hvatanje Yahye Sinwara, glavnog uma napada na Izrael 7. oktobra koji je potaknuo izraelsku ofanzivu na Gazu, bilo ključno za “proglašenje pobjede nad militantnom grupom”.

“Moramo djelovati brzo, Izrael mora poraziti Hamas u Rafahu,” kazao je, dodavši kako delegacija koju je predvodio nije došla u Izrael po Trumpovom nalogu.

Osim sastanka s političkim čelnicima, članovi delegacije putovali su u područja Izraela koja su bila meta napada Hamasa u oktobru, uključujući mjesto održavanja muzičkog festivala Nova i kibuca Nir Oz, oba u blizini Gaze.

Tokom intervjua, O'Brien je odbacio procjene mnogih američkih, palestinskih i međunarodnih dužnosnika koji smatraju da Izrael ne čini dovoljno u zaštiti života civila.

“Izraelci se ponašaju u skladu s doista dobrom tradicijom moderne, humanitarne vojske i mislim da je to najveća prednost,” rekao je O'Brien.

Izvor: Agencije