Jeremy Corbyn za Al Jazeeru: Vrijeme je da priznamo državu Palestinu

Britanski parlamentarac je, između ostalog, pozvao na zaustavljanje izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Bivši lider britanske Laburističke stranke ističe da su Palestinci dugo patili (Al Jazeera)

Bivši lider britanske Laburističke stranke Jeremy Corbyn ocijenio je najavu Norveške, Španije i Irske o zvaničnom priznanju palestinske države jako važnom, dodajući da je taj potez poruka evropskim zemljama i Sjedinjenim Američkim Državama da je došlo vrijeme da se Palestina prizna kao država.

Corbyn je u razgovoru za Al Jazeeru rekao da su se tri zemlje pridružile većini zemalja svijeta koje su odlučile priznati Palestinu, kao i stajalištu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Istakao je da su pravni koraci Južnoafričke Republike i Međunarodnog krivičnog suda (ICC) protiv Izraela pokazali da Palestinu treba priznati kao državu, dodajući da je palestinski narod dugo patio i da je “došlo vrijeme da se prizna država Palestina”.

Povodom stava svoje zemlje, britanski parlamentarac je otkrio da će borci za prava palestinskog naroda iskoristiti raspravu koju će britanski parlament održati sutra o pitanju trgovine oružjem između Londona i Tel Aviva kako bi potakli Veliku Britaniju da poduzme korak priznavanja palestinske države, ističući da se ne slaže sa onima koji su stava da je ova odluka preuranjena.

Također je potvrdio da se Konzervativna i Laburistička stranka u Velikoj Britaniji protive pitanju priznavanja palestinske države, ali će se raditi na tome da se taj trend promijeni kako njegova zemlja ne bi bila izolovana od većine zemalja svijeta, kaže Corbyn, koji je otkrio da su glasali o neobavezujućoj rezoluciji u Donjem domu o priznavanju palestinske države.

Demonstranti traže hitan prekid vatre u Gazi (Al Jazeera)

Bivši lider britanske Laburističke stranke je u razgovoru za Al Jazeeru govorio i o trenutnim transformacijama u svijetu u korist podrške palestinskom pitanju, primjetivši da je odluka tri zemlje (Norveške, Španjolske i Irske) zapravo deklaracija koja je nastala kao rezultat političkog pritiska javnosti koja zahtijeva zaustavljanje rata u Gazi i podržava prava palestinskog naroda te kaže da će se i Belgija možda pridružiti trima zemljama i objaviti svoje priznanje palestinske države.

Očekuje povećanje broja zemalja koje će priznati palestinsku državu i pomoći da se palestinsko pitanje pogura naprijed.

Zaustaviti slanje oružja

S druge strane, britanski parlamentarac je pozvao na zaustavljanje izraelskog rata u Pojasu Gaze i rekao: “To se može lako postići, tako što će Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i druge zemlje zaustaviti slanje oružja i vojne opreme Izraelu” i reći mu da ne može nastaviti sa činjenjem zločina protiv čovječnosti i odbacivanjem zakona Vijeća sigurnosti UN-a, Međunarodnog krivičnog suda i međunarodnih konvencija o ljudskim pravima.

U istom kontekstu, britanski parlamentarac smatra da su akcije Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog krivičnog suda (ICC) protiv Izraela veoma važne, te da svaka država članica ICC-ja mora da poštuje odluke Specijalnog suda za Izrael.

Što se tiče američke pozicije podrške Izraelu, on je nagovijestio da će Washington shvatiti da je ostao izoliran, jer odbija priznati palestinsku državu, pri tome pružajući ogromnu vojnu pomoć Izraelu. Pozvao je američkog predsjednika Joea Bidena da uzme u obzir promjenu koja se dešava na međunarodnom planu, koja se najjasnije manifestira kroz studentski pokret podrške Palestini.

Izvor: Al Jazeera