‘Historijski trenutak’: Norveška, Španija i Irska priznaju Palestinu

Nekoliko članica Evropske unije tvrdi da je rješenje s dvije države ključno za dugoročni mir u regiji.

Simon Harris, Pedro Sanchez i Jonas Store Gahr [Datoteka: Getty Images]

Norveška, Španska i Irska vlada u srijedu su objavile da priznaju nezavisnu palestinsku državu.

Norveški premijer Jonas Gahr Store objavio je na konferenciji za novinare da će njegova zemlja priznati Palestinu kao državu od 28. maja, uprkos upozorenjima Izraelske vlade.

Pedro Sanchez, španski premijer, kaže da će Španija, također, priznati palestinsku državu 28. maja.

Irski premijer Simon Harris je, objavljujući odluku Dublina, izjavio da će “svako od njih sada preduzeti sve državne korake koji su potrebni da se ta odluka provede”.

“Uvjeren sam da će nam se u nadolazećim sedmicama druge zemlje pridružiti u preduzimanju ovog važnog koraka”, rekao je na konferenciji za novinare.

U videu koji je podijelio na društvenim medijima, irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin kaže da je njegova zemlja iznijela “nedvosmislenu podršku jednakom pravu na sigurnost, dostojanstvo i samoopredjeljenje za palestinski i izraelski narod”.

Radost PLO-a, negodovanje Izraela

Hussein al-Sheikh, glavni sekretar Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), objavio je post na X-u na najave Španije, Irske i Norveške da će priznati palestinsku državnost.

“Historijski trenuci u kojima slobodni svijet pobjeđuje za istinu i pravdu nakon dugih decenija palestinske nacionalne borbe, patnje, boli, okupacije, rasizma, ubistava, ugnjetavanja, zlostavljanja i razaranja kojima je narod Palestine bio izložen”, rekao je.

Irska, Španija, Slovenija i Malta, zemlje članice Evropske unije, proteklih sedmica su rekle da namjeravaju priznati Palestinu, tvrdeći da je rješenje s dvije države ključno za dugoročni mir u regiji.

Države koje priznaju Palestinu kao državu

Izrael, pak, kaže da će priznanje od evropskih nacija “potaknuti ekstremizam i nestabilnost” i učiniti ih “pijunom u rukama Hamasa”.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz opoziva ambasadore svoje zemlje u Norveškoj i Irskoj zbog poteza dvije vlade da službeno priznaju palestinsku državu.

“Danas šaljem oštru poruku Irskoj i Norveškoj – Izrael neće šuteći preći preko ovoga”, rekao je Katz u izjavi.

Očekuju se priznanja i Slovenije i Malte

Bassem Naim, viši član Hamasovog Političkog ureda, kaže da je “hrabar otpor” palestinskog naroda potaknuo Norvešku, Irsku i Španiju da objave da će priznati Palestinu kao državu.

“Ova uzastopna priznanja direktan su rezultat hrabrog otpora i legendarne postojanosti palestinskog naroda”, rekao je za AFP.

“Vjerujemo da će ovo biti prekretnica u međunarodnom stavu o palestinskom pitanju.”

Al Jazeerin Imran Khan, izvještavajući iz Ammana u Jordanu, jer je Izraelska vlada zabranila Al Jazeeru, rekao je da se očekuju slične objave Malte i Slovenije.

“Ovo je važna prilika za Palestince”, rekao je.

Do sada su 143 od 193 zemlje članice UN-a priznale Palestinu.

Trenutno samo osam od 27 članica EU-a – Poljska, Bugarska, Rumunija, Mađarska, Češka, Slovačka, Švedska i Kipar – priznaju Palestinu kao državu. Švedska je priznala Palestinu kao suverenu državu 2014. godine.

Francuska: Nije pravi trenutak za to

EU ne priznaje Palestinu kao državu uprkos brojnim diplomatskim naporima unutar bloka.

U reakciji na poteze Španije, Irske i Norveške, Francuska je objavila da priznavanje Palestine kao države nije “tabu” za tu zemlju, ali da Pariz smatra da sada nije pravi trenutak za to, prenosi novinska agencija AFP.

“Naš stav je jasan: priznanje palestinske države nije tabu za Francusku”, napisao je ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne u izjavi za AFP.

“Francuska ne smatra da su do danas postojali uslovi da ova odluka ima stvarni učinak u ovom procesu.”

Saudijska Arabija je pohvalila odluku Irske, Norveške i Španije i pozvala druge zemlje da učine isto.

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi objavio je na X-u da njegova zemlja “cijeni odluku” Norveške, Španije i Irske kao “ključni korak prema miru”.

Izvor: Al Jazeera i agencije