Macron ponovo nije isključio mogućnost slanja trupa u Ukrajinu

Ako Rusija pobijedi u Ukrajini, neće biti sigurnosti u Evropi, kaže francuski predsjednik.

Macron: Ko može tvrditi da će se Rusija zaustaviti na Ukrajini? (Christophe Ena/Pool via REUTERS)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u intervjuu za Economist da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Rusija “probije linije fronta” i ako Kijev to zatraži od Pariza, prenosi portal BFMTV.

“Kad bi Rusi probili linije fronta, i da postoji ukrajinski zahtjev – što danas nije slučaj – bilo bi legitimno postaviti to pitanje”, rekao je Macron, prenio je Tanjug.

Macron je još u februaru iznio mogućnost slanja zapadnih trupa na ukrajinsko tlo, podsjeća BFM.

“Kao što sam rekao, ništa ne isključujem jer je sa druge strane neko ko ništa ne isključuje. Bez sumnje smo bili previše sumnjičavi kada smo definisali granice našeg djelovanja”, rekao je francuski predsjednik.

‘Nisu izvučene pouke’

Macron je rekao da bi “a priori odbacivanje” mogućnosti slanja trupa značilo da da “nisu izvučene pouke iz posljednje dvije godine”, jer je tokom ljeta 2022. godine bilo protivljena slanju tenkova, raketa dugog dometa i aviona, a sada sve to se isporučuje Ukrajini.

“Imam jasan strateški zadatak – Rusija ne smije pobijediti u Ukrajini. Ako se to desi, neće biti sigurnosti u Evropi”, dodao je.

“Ko može tvrditi da će se Rusija tu zaustaviti? Koja sigurnost je za druge susjedne zemlje, Moldaviju, Rumuniju, Poljsku, Litvaniju i toliko drugih?”, rekao je Macron.

Njegovi raniji komentari na ovu temu izazvali su kritike, šok i bijes.

Njemački kancelar Olaf Scholz, koji je oprezan i ne želi da uvuče NATO u direktan sukob sa Rusijom, isključio je bilo kakvo raspoređivanje njemačkih ili savezničkih snaga u Ukrajini.

Sjedinjene Američke Države su također rekle da neće slati trupe u Ukrajinu, ali su pristale da Kijevu pošalju dugo odgađanu vojnu pomoć od 61 milijardu dolara.

Francuska se u februaru obavezala da će isporučiti više oružja, obučiti vojnike u Ukrajini i poslati do 3 milijarde eura vojne pomoći.

Rusija je upozorila da će sukob s NATO-om postati neizbježan ako evropske članice alijanse pošalju svoje vojnike da se bore u Ukrajini.

Izvor: Agencije