Haaretz: Hamas brzo obnavlja sposobnosti i mijenja taktiku

Izraelski list Haaretz navodi da je razgovarao s četiri američka zvaničnika koji su rekli da se slažu s mišljenjem kako je mala vjerovatnoća da će Izrael ostvariti potpunu pobjedu u Gazi.

Brigade Al-Qassam pojačale su svoje operacije protiv izraelske okupacije posljednjih dana (Web-stranice)

Izraelski list Haaretz navodi da pokret Hamas izrazitom brzinom obnavlja svoje sposobnosti i ponovo se aktivira na drugim područjima Gaze.

List je citirao visokorangiranog izraelskog oficira, čiji identitet nije otkriven, koji je rekao da se Izrael u ovom ratu “natječe u učenju s Hamasom”, jer je pokret nedavno promijenio svoju ratnu taktiku i više se fokusira na postavljanje eksplozivnih naprava u objektima.

List povezan s izraelskom ljevicom dodaje da su nedavne operacije u naselju Zeitoun i drugim područjima pokazale da procjene vojske u vezi s Hamasovom infrastrukturom nisu tačne.

Haaretz je, također, potvrdio da većina vojnika u izraelskoj vojsci smatra da je vojna operacija koju je vojska pokrenula u Jabaliji apsurdna.

Donosi život

U utorak je američki medijski portal Politico citirao zvaničnike koji su rekli: ”Možete degradirati, možete poremetiti Hamas, ali stvari koje mu omogućuju da se formira, razvija i raste i dalje su prisutne”.

Portal navodi da je razgovarao s četiri američka zvaničnika koji su rekli da se slažu s mišljenjem da je mala vjerovatnoća da će Izrael ostvariti potpunu pobjedu u Gazi te da trenutne izraelske operacije u Gazi ”udahnjuju život pokretu Hamas”.

Proteklih nekoliko dana svjedočili smo očitoj eskalaciji operacija palestinskog otpora na čelu s Brigadama Al-Qassam, vojnim krilom pokreta Hamas, u različitim područjima Pojasa Gaze, nakon što je Izrael opstruirao sporazum o razmjeni zarobljenika koji su predložili posrednici i odobrio Hamas.

Kako javlja agencija Anadolija, Izrael je saopćio da je do utorka ubijeno 620 i ranjeno 3.456 izraelskih vojnika od početka rata u Gazi, koji je ušao u osmi mjesec. Podaci koje iznosi izraelska vojska na meti su optužbi domaće javnosti koja smatra da se krije stvarni broj mrtvih i ranjenih koji je znatno veći.

Izraelski rat u Gazi, koji je počeo 7. oktobra 2023. godine, ostavio je više od 114.000 mrtvih i ranjenih, većinom žena i djece te oko 10.000 nestalih, usred ogromnog razaranja i gladi koja je odnijela živote djece i staraca.

Izrael nastavlja rat iako je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda izdalo rezoluciju o hitnom prekidu borbi te uprkos tome što je Međunarodni sud pravde zahtijevao poduzimanje hitnih mjera za sprečavanje genocida i poboljšanje humanitarne situacije u Gazi.

Izvor: Al Jazeera