Kolumbijski predsjednik najavio prekid diplomatskih odnosa s Izraelom

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro, oštri kritičar izraelskog rata u Gazi, kaže da je izraelska vlada ‘genocidna’.

Svijet ne može biti slijep na događaje u Gazi, rekao je kolumbijski predsjednik Gustavo Petro (EPA-EFE/Mauricio Duenas Castaneda)

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro rekao je da će raskinuti diplomatske odnose s Izraelom zbog rata u Gazi.

Petro je ranije oštro kritizirao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i tražio je da se Kolumbija priključi južnoafričkoj tužbi protiv Izraela za genocid na Međunarodnom sudu pravde, prenosi Hina.

“Ovdje pred vama, vlada promjene, predsjednika republike, najavljuje da će sutra raskinuti diplomatske veze s državom Izrael, zbog toga što ima vladu, što ima genocidnog predsjednika”, rekao je Petro pred razdraganim skupom u Bogoti povodom Međunarodnog praznika rada.

Svijet ne može biti slijep na događaje u Gazi, istaknuo je.

Napad na Rafah

U šestomjesečnoj vojnoj operaciji Tel Aviva ubijeno je više od 34.560 Palestinaca, a ranjeno je približno 77.770, prema zdravstvenim vlastima u Gazi. Rat je raselio većinu od 2,3 miliona stanovnika u Pojasu Gaze te razorio većinu priobalne enklave.

Petrova najava prekida diplomatskih odnosa s Izraelom događa se u jeku sve učestalijih spekulaciji da će Izrael uskoro napasti grad Rafah na jugu Gaze, gdje se sklonilo više od milion i po Palestinaca raseljenih iz svojih domova.

Izvor: Agencije