Kijev uklanja spomenik koji slavi bliskost Ukrajine i Rusije

Spomenik je izgrađen 1982. u znak sjećanja na ‘ujedinjenje ukrajinskog naroda s bratskim ruskim narodom’ 1654. godine.

Kipovi, koji su teški između 6.000 i 7.000 tona, bit će prebačeni u muzej avijacije (REUTERS/Thomas Peter)

Kijevske vlasti počele su uklanjati spomenik iz sovjetske ere koji obilježava vezu između Rusije i Ukrajine, više od dvije godine nakon što je Moskva pokrenula svoju punu invaziju na Ukrajinu, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Za potpuno rušenje spomenika od crvenog granita, koji se sastoji od dvadesetak pojedinačnih elemenata, bit će potrebno nekoliko dana, rekli su iz Gradske uprave.

Riječ je zapravo o grupi kipova koja prikazuje ukrajinske Kozake kako okružuju vođu Bohdana Hmeljnickog i moskovskog ambasadora. Nalazi se ispod čelične instalacije u obliku duge blizu obale rijeke Dnjepar.

Kipovi, koji su teški između 6.000 i 7.000 tona, bit će prebačeni u muzej avijacije.

Promjena imena

Spomenik je izgrađen 1982. u znak sjećanja na “ujedinjenje ukrajinskog naroda s bratskim ruskim narodom” 1654. godine, kad je Hmeljnicki sklopio savez s ruskim carem u borbi protiv poljsko-litvanskog saveza.

Sovjetske historijske knjige romantizirale su to kao početak neraskidivog prijateljstva između Ukrajine i Rusije.

Kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu, kijevski gradski Parlament preimenovao je 35-metarski čelični luk iznad kipova, pa nekadašnji “Slavoluk prijateljstva među narodima” od maja 2022. nosi ime “Slavoluk slobode ukrajinskog naroda”.

Vlasti su također u aprilu 2022. uklonile dvije bronzane figure ispod luka, koje su predstavljale ruskog i ukrajinskog radnika.

Izvor: Agencije