Bez konsenzusa o prijemu Palestine u UN

Palestinski predstavnik u UN-u Riyad Mansour (Andrew Kelly / Reuters)

Povjerenstvo o prihvatu zahtjeva za pristupanje u puno članstvo svjetske organizacije nije postiglo konsenzus o prijemu Palestine u UN, javio je Al Jazeerin Ivica Puljić.

Odbor će se ponovno sastati u četvrtak poslijepodne kako bi nastavio raspravu o ovoj temi, rekao je Puljić.

Ovaj odbor treba prihvatiti zahtjev, pismo, Palestinske uprave, i proslijediti ga na Vijeće sigurnosti koje onda treba dati svoju preporuku o tome može li se palestinski zahtjev proslijediti na Opću skupštinu gdje su potrebne dvije trećine glasova, od ukupno 193 člana, da Palestina, koja je sada punopravni promatrač, postane punopravna članica svjetske organizacije.

Predsjedavajuća Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, ambasadorica Malte u UN-u Vanessa Frazier, proslijedila je ranije u ponedjeljak zahtjev Palestine da postane punopravna članica Svjetske organizacije nadležnom Odboru za prijem novih članica.

Malta predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a tokom aprila.

“Iskreno se nadamo da će nakon 12 godina od sticanja statusa države posmatrača, u Vijeću sigurnosti biti postignut konsenzus o rješenju dvije države tako što će Palestina biti primljena u punopravno članstvo UN-a”, rekao je novinarima palestinski predstavnik u UN-u Riyad Mansour.

Izvještavajući iz sjedišta UN-a u New Yorku, Al Jazeerin novinar Gabriel Elizondo rekao je da se zahtjev Palestinske samouprave “pomjerio s mrtve tačke” i da je ovo “značajan i simboličan trenutak za Palestinu”.

Zahtjev iz 2011.

Palestinske vlasti su prošle sedmice zvanično zatražile da se u Vijeću sigurnosti ponovno razmatra zahtjev iz 2011. godine da Palestina postane punopravna članica UN-a.

Tokom zasjedanja, Odbor od 15 članova prvo procjenjuje zahtjev i utvrđuje da li zemlja kandidat ispunjava uslove za prijem u članstvo UN-a, a potom donosi odluku – ili da odgodi prijem ili da ga uputi na formalno glasanje u Vijeće sigurnosti.

Za prijem u članstvo je potrebno najmanje devet glasova u Vijeću sigurnosti UN-a, bez veta SAD-a, Rusije, Kine, Francuske ili Velike Britanije.

Palestinski predstavnik u UN-u Riyad Mansour je prošle sedmice rekao kako je cilj da se odluka donese na ministarskom sastanku 18. aprila, koji će biti posvećen Bliskom Istoku.

Izraelski ambasador u UN-u Gilad Erdan izjavio je ranije da bi palestinska država predstavljala “prijetnju izraelskoj nacionalnoj sigurnosti”.

Palestinci u UN-u imaju status države posmatrača, kao i Vatikan.

Izvor: Al Jazeera