Palestinska samouprava očekuje glasanje o prijemu u UN

Pitanje priznavanja palestinske države ponovno je aktuelizirano nakon razornog rata koji Izrael vodi u Gazi od 7. oktobra prošle godine.

Riyad Mansour, palestinski ambasador pri Ujedinenim narodima, na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a (Andrew Kelly / Reuters)

Palestinska samouprava (PA) želi da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ovog mjeseca glasa o prijemu Palestine u to tijelo, rekao je palestinski izaslanik u UN-u Riyad Mansour.

Mansour, koji ima status stalnog posmatrača u UN-u, rekao je Reutersu kako je cilj da Vijeće sigurnosti UN-a donese odluku o prijemu Palestine 18. aprila na ministarskom sastanku o Bliskom Istoku.

Dodao je da glasanje tek treba biti stavljeno na dnevni red.

Podsjetio je da je palestinska aplikacija iz 2011. godine za punopravno članstvo i dalje na čekanju jer Vijeće sigurnosti UN-a, sastavljeno od 15 članica, nikada nije donijelo formalnu odluku o glasanju.

Priznavanje palestinske države

Aplikaciju za punopravno članstvo mora odobriti Vijeće sigurnosti UN-a, gdje pet zemalja ima pravo veta, a prijem zemlje u UN moraju odobriti dvije trećine članica od 193 države na Generalnoj skupštini.

Pitanje priznavanja palestinske države ponovno je aktuelizirano nakon razornog rata koji Izrael vodi u Gazi od 7. oktobra prošle godine, ubivši dosad gotovo 33.000 Palestinaca, većinom djece i žana.

Prošlog je mjeseca Španija objavila da je s Maltom, Irskom i Slovenijom dogovorila da će poduzeti prve korake prema priznanju palestinske državnosti na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, što je izazvalo bijes Izraela.

Od 1998. godine, 139 od 193 članice UN-a priznalo je palestinsku državnost.

Izvor: Agencije