U Moldaviji pronađeni fragmenti ruskog drona iranske proizvodnje

Fragmenti su pronađeni na području oko 500 metara od granice s Ukrajinom, s ograničenim pristupom području, saopćila je policija.

Policijsko saopćenje navodi da su fragmenti pronađeni u blizini sela Etulia i Vladiceni te da nose natpis Heran-2 (REUTERS/Vitalii Hnidyi)

Granična policija u bivšoj sovjetskoj Moldaviji saopćila je da je pronašla i ogradila nešto što je izgledalo kao fragmenti ruske bespilotne letjelice iranske proizvodnje na samoj granici te zemlje s Ukrajinom, javlja Hina.

Policijsko saopćenje navodi da su fragmenti pronađeni u blizini sela Etulia i Vladiceni te da nose natpis Heran-2, drugo ime za bespilotne letjelice Shahed iranske proizvodnje koje Rusija koristi u svom sukobu s Ukrajinom.

Fragmenti su pronađeni na području oko 500 metara od granice s Ukrajinom, s ograničenim pristupom području, saopćila je policija.

U krhotinama nije bilo opasnih elemenata niti je bilo opasnosti za stanovnike tog područja.

Težnja za pridruživanje EU-u

Dosad je zabilježeno nekoliko slučajeva pronađenih fragmenata ruskih bespilotnih letjelica i projektila na području Moldavije, koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije.

Fragmenti drona pronađeni su u blizini istih sela u februaru.

Proevropska predsjednica Maja Sandu osudila je rusku invaziju na svog susjeda i izdvojila Moskvu i korupciju kao dvije najveće prijetnje suverenitetu svoje zemlje.

Sandu je istakla težnju za pridruživanje Evropskoj uniji kao svoj glavni politički cilj.

Izvor: Agencije