Moldavija protjerala ruskog diplomatu zbog biračkih mjesta u Pridnjestrovlju

Kišinjev je dozvolio Moskvi da otvori samo jedno biračko mjesto za predsjedničke izbore, ali je u Pridnjestrovlju bilo moguće glasati na šest biračkih mjesta.

Moldavija je protjerala jednog ruskog diplomatu zbog otvaranja biračkih mjesta za ruske predsjedničke izbore u moldavskom otcijepljenom regionu Pridnjestrovlje [Viktor Dimitrov/Reuters]

Moldavija je protjerala jednog ruskog diplomatu zbog otvaranja biračkih mjesta za ruske predsjedničke izbore u moldavskom otcijepljenom regionu Pridnjestrovlje, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova danas, prenosi Tanjug.

Ministarstvo je protestovalo zbog otvaranja birališta u Pridnjestrovlju, proruskoj enklavi koja se otcijepila iz Moldavije tokom raspada Sovjetskog saveza, uprkos neodobravanju Kišinjeva, prenosi Reuters.

Ruski ambasador u Moldaviji Oleg Vasnjecov pozvan je u moldavsko ministarstvo, gdje mu je saopštena odluka tog ministarstva.

Glasanje na šest mjesta

Kišinjev je dozvolio Moskvi da otvori samo jedno biračko mjesto za predsjedničke izbore, ali je, kako navode RIA Novosti, u Pridnjestrovlju bilo moguće glasati na šest biračkih mjesta.

Predsjednica Moldavije Maja Sandu izjavila je u ponedeljak da Moldavska vlada priprema uzvratne mjere Moskvi zbog otvaranja dodatnih biračkih mjesta u Pridnjestrovlju za predsjedničke izbore u Rusiji.

Izvor: Agencije