Irski fond prodaje udjele u izraelskim kompanijama zbog rata u Gazi

Irska se već godinama bori za prava Palestinaca, a u martu se pridružila Španiji, Malti i Sloveniji u prvim koracima prema priznavanju palestinske državnosti na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Irski fond je odlučio prodati udio u izraelskim kompanijama zbog izraelskih zločina nad Palestincima (Dawoud Abo Alkas / Anadolija)

Irski stabilizacijski fond prodat će udjele u šest izraelskih kompanija zbog njihovih aktivnosti na okupiranim palestinskim područjima, rekao je u petak ministar finansija Michael McGrath, piše Reuters, prenosi Hina.

Irski strateški investicijski fond (ISIF) osnovan je krajem prošle godine, a ulaže u matičnoj zemlji kako bi podržao ekonomski rast. U portfelju drži i likvidnu međunarodnu imovinu.

Trenutno upravljaju imovinom vrijednom 15 milijardi eura, a u oktobru ministarstvo finansija istaknulo je da bi do 2035. mogao dosegnuti vrijednost od oko 100 milijardi eura, uz pretpostavku o stopi prinosa od oko četiri posto, i pomoći s podmirivanjem klimatskih i troškova penzija.

U posljednje vrijeme fond je pod pritiskom glavne opozicione stranke Sinn Feina da proda vlasničke udjele u grupi izraelskih kompanja.

Irska se već godinama bori za prava Palestinaca, a u martu se pridružila Španiji, Malti i Sloveniji u prvim koracima prema priznavanju palestinske državnosti na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, podsjeća Reuters.

Dugogodišnja solidarnost s Palestincima

Fond je u takvim uslovima objavio da će prodati udjele u ukupnom iznosu od 2,95 miliona eura u Bank Hapoalim BM, Bank Leumi-le Israel BM, Israel Discount Banku, Mizrahi Tefahot Banku Ltd, First International Banku te u Rami Levi CN Storesu, jednom od vodećih lanaca supermarketa u Izraelu.

“Nacionalna agencija za upravljanje riznicom (NTMA) obavijestila me da je odlučila prodati udjele iz globalnog investicijskog portfelja ISIF-a u kompanijama koje imaju određene aktivnosti na okupiranom palestinskom teritoriju”, rekao je McGrath u izjavi.

Odluka će biti provedena što je prije moguće, u idućim sedmicama, dodao je ministar.

Norveški stabilizacijski fond, najveći u svijetu, prodao je proteklih godina udjele u devet izraelskih kompanija koje su poslovale na okupiranim palestinskim teritorijima.

Izvor: Agencije