Veliki diplomatski spor Poljske i Izraela nakon ubistva humanitarnih radnika u Gazi

Izraelski ambasador izazvao je bijes zbog optužbi Poljaka za antisemitizam nakon ubistva sedam humanitarnih radnika.

Poljak je bio među sedam humanitarnih radnika World Central Kitchena koji su ubijeni u ponedjeljak, 1. aprila 2024. u Gazi [AFP]

Izbila je diplomatska kriza između Poljske i Izraela nakon smrti poljskog humanitarnog radnika u Gazi, pri čemu je poljski predsjednik osudio komentar izraelskog ambasadora kao “nečuven”, a ministarstvo vanjskih poslova u Varšavi reklo je da ga je pozvalo na sastanak.

Poljak, 35-godišnji Damian Sobol, bio je među sedam ljudi koji su ove sedmice poginuli dok su dostavljali hranu opkoljenim Palestincima u Gazi s dobrotvornom organizacijom World Central Kitchen.

Izrael je incident nazvao “greškom” koja je uslijedila nakon pogrešne identifikacije, uprkos tome što su vozila bila jasno označena i organizacija je koordinirala s izraelskom vojskom prije polaska.

Usred šoka i bijesa u Poljskoj zbog incidenta, izraelski ambasador u Poljskoj, Yacov Livne, odbacio je u utorak, kako je rekao, pokušaje “ekstremne desnice i ljevice u Poljskoj” da optuže Izrael za “namjerno ubistvo”.

Na društvenim mrežama u utorak je rekao da će “antisemiti uvijek ostati antisemiti, a Izrael će ostati demokratska jevrejska država koja se bori za svoje pravo na postojanje. Također za dobrobit cijelog zapadnog svijeta.”

Poljski predsjednik Andrzej Duda u četvrtak je komentar nazvao “nečuvenim” i opisao ambasadora kao “najveći problem za državu Izrael u odnosima s Poljskom”.

Duda je rekao da su vlasti u Izraelu govorile o tragediji “na vrlo prigušen način”, ali da “nažalost, njihov ambasador u Poljskoj nije u stanju zadržati takvu delikatnost i osjetljivost, što je nedopustivo”.

Tusk osudio napad

Poljski premijer Donald Tusk, iako Dudin politički protivnik, iznio je sličan stav i rekao da bi se ambasador trebao izviniti zbog komentara koji je uvredljiv za Poljake. Rekao je da Izrael treba platiti odštetu Sobolovoj porodici.

“Očekujemo hitno objašnjenje okolnosti napada i naknadu za rodbinu žrtava”, rekao je premijer Donald Tusk na konferenciji za novinare.

Tusk je u srijedu također objavio komentar na društvenim mrežama obraćajući se izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu i Livneu, rekavši: “Velika većina Poljaka pokazala je punu solidarnost s Izraelom nakon napada koji je pokrenuo Hamas 7. oktobra. Danas ovu solidarnost stavljate na stvarno težak test. Tragični napad na volontere i vaša reakcija izazivaju razumljiv bijes.”

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je izraelskog ambasadora u petak ujutro, objavili su lokalni mediji.

Odnosi Poljske i Izraela nedavno su se popravili nakon nekoliko teških godina. Veze su ozbiljno narušene zbog sporova u vezi ponašanja Poljaka tokom Holokausta, kada je nacistička Njemačka okupirala Poljsku i izvršila masovna ubistva Jevreja.

Izrael mjesecima nije imao ambasadora u Poljskoj za vrijeme prethodne vlade zbog svađe oko studijskih putovanja izraelskih studenata u Poljsku u vezi Holokausta.

Izvor: Al Jazeera i agencije