Više od 50.000 ljudi napustilo Haiti zbog nasilja bandi

Prema podacima UN-a, mnogi raseljeni civili uputili su se prema poluotoku na jugu zemlje koja se još oporavlja od razornog zemljotresa 2021. godine.

Četiri posto Haićana se izjasnilo da žele emigrirati, uglavnom u Dominikansku Republiku (Johnson Sabin/EPA-EFE)

Približno 53.000 civila napustilo je gradsko područje Port-au-Princea između 8. i 27. marta zbog nasilja koje se razbuktalo tokom uskršnjeg vikenda, saopćili su Ujedinjeni narodi (UN).

Šef UN-a za ljudska prava Volker Turk izjavio je da se na Haitiju dogodilo kršenje ljudskih prava “bez presedana u modernoj historiji” te države, uključujući ubistva, otmice i seksualno nasilje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Blokirana isporuka pomoći

Zbog intenzivnih sukoba je blokiran transport ključnih potrepština i humanitarne pomoć prema glavnom gradu te otočke države.

Prema podacima UN-a, mnogi raseljeni civili uputili su se prema poluotoku na jugu zemlje koja se još oporavlja od razornog zemljotresa 2021. godine.

S obzirom da susjedne zemlje jačaju svoje pomorske granice, samo četiri posto Haićana se izjasnilo da žele da emigriraju, uglavnom u Dominikansku Republiku, koja dijeli sa Haitijem otok Hispaniola.

Međutim, Vlada Dominikanske Republike je iz opreza pojačala mjere sigurnosti svojih granica i deportovala hiljade izbjeglica preko granice.

Sukob bandi

Savezi bandi nastoje da preuzmu dijelove glavnog grada, koje još nisu stavili pod svoju kontrolu i objavili su “rat” vladi čiji je premijer najavio svoju ostavku 11. marta tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama.

U početku se očekivalo da će premijer Ariel Henry u roku od nekoliko dana nakon najavljene ostavke biti zamijenjen prelaznim predsjedničkim vijećem formiranim od predstavnika političkih stranaka i organizacija civilnog društva, koje su predložili regionalni lideri na Jamajci.

Tri sedmice kasnije uspostavljanje predsjedničkog vijeća tek bi se trebalo dogoditi u jeku frakcijskih sukoba, prijetnji i ostavki.

Izvor: Agencije