Sjeverna Koreja: Kim nadgledao testiranje novog hipersoničnog oružja

Državni mediji navode da je projektil nazvan Hwasong-16B bio ključni dio odvraćanja zemlje od nuklearnog rata.

Hwasong-16B prije lansiranja [KCNA/Reuters]

Sjeverna Koreja kaže da je testirala novu hipersoničnu raketu srednjeg dometa (IRBM) na čvrsto gorivo dok nastavlja širiti svoj program naoružanja.

Izvještaj Korejske centralne novinske agencije (KCNA) objavljen je u srijedu, dan nakon što su Južna Koreja i Japan otkrili istočno lansiranje projektila iz Sjeverne Koreje.

KCNA je podijelila fotografije vođe Kim Jong-una na mjestu događaja u blizini oružja Hwasong-16B, kao i s njegovim vojnim komandantima, manje od dvije sedmice nakon što je nadgledao testiranje motora na čvrsto gorivo za IRBM.

Prema navodima agencije, Kim je hvalio oružje kao demonstraciju “apsolutne superiornosti” sjevernokorejske odbrambene tehnologije.

Pjongjang je razvio sisteme na čvrsto gorivo, koji mogu nositi nuklearno oružje za “sve taktičke, operativne i strateške rakete s različitim dometima”, dodao je.

Hwasong-16B je na čvrsto gorivo, što znači da se može koristiti brže od oružja na tečno gorivo [KCNA/Reuters]

Sjevernokorejski lider je obećao daljnji razvoj arsenala zemlje kako bi se suprotstavio svojim “neprijateljima”, misleći na Japan, Južnu Koreju i Sjedinjene Američke Države.

KCNA navodi da je Hwasong-16B letio oko 1.000 km, dostigavši maksimalnu visinu od 101 km.

Vojska Seula je rekla da je bio u zraku oko 600 km prije nego što je pao u more između Južne Koreje i Japana.

Premašuje pet puta veću brzinu zvuka

Sjeverna Koreja se fokusirala na razvoj sofisticiranijeg oružja na čvrsto gorivo jer ga je lakše sakriti i premjestiti te se može brže lansirati.

Oružje na tekući pogon treba napuniti gorivom prije lansiranja i ne može ostati napajano duže vrijeme. S druge strane, hipersonično oružje je dizajnirano da premašuje pet puta veću brzinu zvuka, a također se može manevrirati u letu.

Sjeverna Koreja je prethodno rekla da je testirala hipersonični IRBM u januaru.

Čini se da je lansiranje u utorak “dio plana Pjongjanga za razvoj projektila, uključujući hipersonično oružje”, rekao je Han Kwon-hee iz Udruge za proučavanje odbrambene industrije Koreje.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un rekao je da oružje pokazuje ‘apsolutnu superiornost’ sjevernokorejske vojne tehnologije [KCNA/Reuters]

Analitičari kažu da bi takvo oružje, ako se usavrši, potencijalno moglo dosegnuti udaljene američke mete na Pacifiku, uključujući otok Guam.

“Sjeverna Koreja, izjavljujući da je u potpunosti uklonila svoje nuklearne projektile, također je naglasila i svoju predanost naoružavanju svojih hipersoničnih projektila nuklearnim oružjem”, rekao je Chang Young-keun, stručnjak za rakete u Južnokorejskom institutu za nacionalna strateška istraživanja, prenosi novinska agencija Associated Press.

“Sjevernokorejski razvoj hipersoničnih IRBM-a cilja Guam, gdje se nalaze američke vojne baze, pa čak i Aljasku.”

Napetosti u regiji porasle su od 2022. godine jer je Kim iskoristio rusku invaziju na Ukrajinu kao odvraćanje pažnje kako bi ubrzao testiranje svojih projektila i drugog oružja.

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja odgovorile su proširenjem svoje kombinirane obuke i trilateralnih vježbi koje uključuju Japan i izoštravanjem svojih strategija odvraćanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije