Sjeverna Koreja: Japanski premijer želi sastanak s Kim Jong-unom

Kim Yo-jong kazala je da će bilateralni odnosi Sjeverne Koreje i Japana ovisiti o tome može li Japan donijeti realne političke odluke.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un i njegova sestra Kim Yo-jong (Korea Summit Press Pool/Pool via Reuters)

Japanski premijer Fumio Kishida izrazio je namjeru da se uskoro sastane sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom putem nekog ”drugog kanala”, izjavila je u ponedjeljak Kim Jong-unova sestra Kim Yo-jong.

Kim Yo-jong kazala je da će bilateralni odnosi Sjeverne Koreje i Japana ovisiti o tome može li Japan donijeti realne političke odluke, prenosi Hina.

“Premijer mora znati da to što on želi sastanak ne znači nužno da će vodstvo naše zemlje na njega pristati”, stoji u njenoj izjavi koju je prenijela državna agencija KCNA.

“No, kada se Japan suprotstavlja Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji i kada krši njena suverena prava, jasno je da se u tom slučaju smatra našim neprijateljem i da može postati dio mete”, dodala je.

Novo poglavlje

Japanski premijer Kishida rekao je da želi razgovarati s Kim Jong-unom “bez ikakvih preduvjeta” te da poduzima sve napore kako bi se realizirao prvi susret sa sjevernokorejskim liderom u dvadeset godina.

Kim Jong-unova sestra, također članica Radničke partije, prošlog je mjeseca navela šta bi se trebalo dogoditi kako bi Kishida mogao jednog dana posjetiti Pjongjang.

“Ako Japan odluči krenuti novim smjerom osnaživanja naših veza na temelju međusobnog poštovanja, mogu zamisliti da dvije zemlje otvore novo poglavlje u budućnosti” kazala je.

Izvor: Agencije