Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu srednjeg dometa

Lansiranje u utorak treće je testiranje balističke rakete od početka godine, nakon rakete na čvrsto gorivo koju je Kim nadzirao u martu i druge s manevarskom hipersoničnom bojevom glavom u januaru.

Sjeverna Koreja ispalila je balističku raketu prema Japanskom moru, poznatom i kao Istočno more (KCNA via REUTERS)

Sjeverna Koreja ispalila je balističku raketu prema Japanskom moru, poznatom i kao Istočno more, saopćila je Južnokorejska vojska, javlja Hina.

Japan je rekao kako se “činilo” da je Sjeverna Koreja ispalila projektil, izvijestila je novinska agencija Kyodo, dodajući da obalna straža zemlje vjeruje da je projektil već pao.

Prema objavi Južnokorejske vojske, čini se da je riječ o projektilu srednjeg dometa.

Do lansiranja dolazi manje od dvije sedmice nakon što su državni mediji u Pjongjangu izvijestili da je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un nadgledao uspješno testiranje motora na kruto gorivo za “novu vrstu hipersonične rakete srednjeg dometa”.

Lansiranje u utorak treće je testiranje balističke rakete od početka godine, nakon rakete na čvrsto gorivo koju je Kim nadzirao u martu i druge s manevarskom hipersoničnom bojevom glavom u januaru.

Testiranje raketa na kruto gorivo

Prošle je godine Sjeverna Koreja tvrdila da je uspješno testirala svoj prvi ICBM na kruto gorivo, kategoriju balističkih projektila najvećeg dometa, nazvavši to velikim pomakom za svoje nuklearne protunapadne sposobnosti.

Projektili koji koriste ovu vrstu goriva su, prema mišljenju stručnjaka, lakši za manevriranje i sigurniji u usporedbi s onima s tekućim gorivom.

Od početka godine Pjongjang je označio Seul kao svog “glavnog neprijatelja”, zatvorio agencije posvećene ponovnom ujedinjenju i međukorejskom dijalogu i zaprijetio da će ući u rat za bilo kakvu povredu svog teritorija “čak i ako je riječ samo o 0,001 milimetar”.

Dok Rusija i Sjeverna Koreja u novije doba razvijaju bliže vojne veze, Sjedinjene Američke Države i njihovi glavni azijski saveznici Južna Koreja i Japan proširuju sigurnosnu saradnju.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država dogovara samit između predsjednika Joea Bidena i njegovih japanskih i južnokorejskih kolega u julu na marginama samita NATO-a u Washingtonu.

Izvor: Agencije