SAD traži novi mehanizam za nadzor sankcija Sjevernoj Koreji

Washington traži alternative nakon što je Rusija vetom zaustavila posmatračku misiju UN-a.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un prisustvuje probnom lansiranju na nepoznatoj lokaciji u Sjevernoj Koreji, 2. aprila 2024. [KCNA/Reuters]

Sjedinjene Američke Države istražuju mogućnosti za stvaranje novog mehanizma za nadzor sankcija protiv sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima rekla je u srijedu da Washington razmatra opcije unutar i izvan UN-a.

Rusija je prošlog mjeseca uložila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kojom se obnavlja mandat “panelu stručnjaka” UN-a, koji su nadgledali provođenje međunarodnih sankcija u slučaju Sjeverne Koreje.

SAD se nastoji angažovati sa saveznicima Južnom Korejom, Japanom i drugim zemljama “istomišljenika” o alternativama, rekla je u obraćanju novinarima američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield.

Brojne optužbe

“Suština je da ne možemo dozvoliti da rad koji je panel stručnjaka obavio propadne”, dodala je.

Vetom Moskve ukinut je sistem koji je uspostavljen kako bi nadzirao usklađenost Sjeverne Koreje sa sankcijama UN-a uvedenim zbog njenog nuklearnog oružja i programa balističkih projektila prije gotovo 20 godina.

Ruski potez uslijedio je nakon optužbi SAD-a, Južne Koreje i drugih zemalja da Pjongjang opskrbljuje Moskvu oružjem koje će koristiti u ratu u Ukrajini.

Thomas-Greenfield nije navodila detalje o razgovorima koji se vode o ovom pitanju, odnosno o tome bi li se mogao uspostaviti alternativni režim nadzora kroz Generalnu skupštinu UN-a ili izvan UN-a u potpunosti.

Ona je rekla kako je jasno da će Rusija i Kina, koje su bile suzdržane tokom glasanja o rezoluciji UN-a na koju je Moskva uložila veto, nastaviti da blokiraju međunarodne napore da zadrže sankcije Ujedinjenih naroda protiv Sjeverne Koreje.

“Ne očekujem da će sarađivati ​​ili se složiti s bilo kakvim naporima koje ulažemo da pronađemo drugi način. Međutim, to nas neće spriječiti u pronalasku tog puta”, dodala je Thomas-Greenfield.

Vijeće sigurnosti UN-a uvelo je sankcije nakon prve nuklearne probe Sjeverne Koreje 2006. godine i pooštrilo ih je tokom godina u ukupno deset rezolucija koje pozivaju, do sada bezuspješno, na smanjenje i ograničavanje finansiranja nuklearnih i raketnih programa.

Posljednju rezoluciju o sankcijama Vijeće je usvojilo u decembru 2017. godine.

Vijeće sigurnosti UN-a je uspostavilo komisiju za nadzor sankcija, a mandat njenom panelu stručnjaka za istraživanje bilo kakvih odstupanja (kršenja sankcija) bio je obnovljen na 14 godina do prošlog mjeseca.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un nedavno je nadgledao ubrzani program testiranja raketa i naredio najviši stepen borbene gotovosti vojske te zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije