Lapid: Izrael nema dovoljno vojnika

Izraelska vlada je zatražila od Vrhovnog suda da odgodi odluku o regrutiranju ultraortodoksnih Jevreja Hareda do sljedećeg 20. maja.

Yair Lapid je pozvao Netanyahua da podnese ostavku zbog propusta koji su napravljeni prilikom napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine (REUTERS/Amir Cohen)

Čelnik izraelske opozicije Yair Lapid ponovno je iznio zahtjeve za ostavku premijera Benjamina Netanyahua i odlazak vlade “kako bi se očuvala sigurnost Izraela”.

U svojoj objavio na platformi X Lapid je upitao: ”Dokle će ova korumpirana vlada nastaviti uništavati reputaciju Izraela izgovorima?”, a zatim je nastavio: ”Zbog sigurnosti Izraela, Netanyahu mora podnijeti ostavku, a ova vlada mora napustiti naše živote”.

Istaknuo je da izraelska vojska više nema dovoljno vojnika i da se svi moraju regrutirati.

Lapidova objava dolazi kao odgovor na informacije koje je objavio privatni izraelski televizijski kanal Chnannel 12 da je Vlada zatražila od Vrhovnog suda da odgodi odluku o regrutiranju ultraortodoksnih Jevreja (Hareda) do sljedećeg 20. maja.

Vjerske stranke u vladajućoj koaliciji prijete povlačenjem iz vlade ako se usvoji novi zakon o regrutaciji koji Harede ne oslobađa od služenja vojnog roka. S druge strane, njihovo oslobađanje od vojne službe izaziva nezadovoljstvo sekularnih stranaka (u vladi i opoziciji), koje zahtijevaju da i oni učestvuju u nošnju tereta u trenutnom ratu u Pojasu Gaze koji traje još od 7. oktobra prošle godine.

‘Nelegitimna i neuspješna vlada’

Haredi čine oko 13 posto stanovništva Izraela. Oni ne služe vojsku i kažu da posvećuju svoje živote proučavanju Tore u vjerskim školama, uprkos tome što zakon zahtijeva od svakog Izraelca i Izraelke starije od 18 godina da služi vojni rok.

Vlade koje su se smjenjivale od 2017. nisu uspjele postići dogovor o zakonu u vezi s regrutacijom Hareda, nakon što je Vrhovni sud poništio zakon donesen 2015. koji ih je izuzeo od služenja vojnog roka, smatrajući da izuzeće krši princip jednakosti. Knesset (Parlament) je nastavio od tada produžavati njihovo izuzeće od službe.

Lapid je oštro napao Netanyahuovu Vladu u četvrtak ujutro, opisavši je kao nelegitimnu i neuspješnu. Prije nekoliko dana je, također, pozvao Netanyahua da podnese ostavku zbog “propusta” koji su napravljeni prilikom napada Hamasa.

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir rekao je da Netanyahu vodi pogrešnu politiku koja nanosi štetu Izraelu.

“Umjesto da pozove ministre da odobre ulazak u Rafah, kabinet se sastaje kako bi odobrio posjete međunarodnih promatrača pokretu Hamas”, dodao je.

S tim u vezi, dopisnik Al Jazeere je izvijestio da će Netanyahu održati sastanak s Lapidom kako bi ga obavijestio o sigurnosnim i političkim dešavanjima.

U povezanom kontekstu, mediji su saopćili da je Izraelski ratni kabinet održao sastanak, nakon čega je uslijedio sastanak Kabineta za sigurnosna i politička pitanja kako bi se raspravljalo o razvoju događaja u sporazumu o razmjeni zarobljenika i kopnenoj vojnoj operaciji u Rafahu, s tim da nisu izneseni nikakvi detalji ili rezultati tih rasprava.

‘Podhitno sporazum o razmjeni zarobljenika’

Izraelski javni emiter KAN saopćio je da je pregovaračka delegacija iznijela Ratnom kabinetu prijedloge koji bi Izrael učinili fleksibilnijim u pregovaračkom procesu.

Paralelno sa sastankom Izraelskog ratnog kabineta, deseci porodica izraelskih zarobljenika protestirali su u centru Tel Aviva, zahtijevajući da se podhitno postigne sporazum o razmjeni zarobljenika s Hamasom.

Demonstranti su nosili fotografije zarobljenog Hersha Goldberg-Polina, čiji su snimak u srijedu objavile Brigade Izz al-Din al-Qassam, vojni ogranak Hamasa. Polin je u snimku zahtijevao od Netanyahuove vlade da vrati njega i ostale zarobljenike koje drži Hamas.

Izrael od 7. oktobra prošle godine vodi razorni rat protiv Gaze koji je ostavio desetke hiljada mrtvih i ranjenih, većinom žena i djece, kao i glad i ogromna razaranja, prema podacima palestinskih institucija i Ujedinjenih naroda.

Izrael je nastavio voditi rat iako je Vijeće sigurnosti UN-a izdalo rezoluciju o trenutnom prekidu vatre, te uprkos optužbama za činjenje genocida za koji se tereti pred Međunarodnim sudom pravde.

Izvor: Al Jazeera i agencije