Video: Izraelski zatvorenik iz Gaze oštro napao Netanyahua

Vrijeme je da predate ključeve, napustite ministarstva i sjednete u svoje domove, poručio je u videosnimku zarobljenik Hersh Goldberg Polin.

Rachel Goldberg, majka Hersha Goldberga Polina, kojeg je Hamas uzeo kao taoca 7. oktobra 2023. drži fotografije svog sina u njihovoj kući, u Jerusalimu, 17. oktobra 2023. (REUTERS/Ammar Awad/File Photo)
Rachel Goldberg, majka Hersha Goldberga Polina, kojeg je Hamas uzeo kao taoca, drži fotografije svog sina u njihovoj kući u Jerusalemu, 17. oktobra 2023. (REUTERS/Ammar Awad/File Photo)

Brigade Al-Qassam, vojno krilo Hamasa, objavile su videosnimak izraelskog zatvorenika koji se nalazi u Pojasu Gaze, koji je osudio Vladu Benjamina Netanyahua jer zanemaruje zatvorenike, kako je to opisao.

Zatražio je od Izraelske vlade da radi na tome da ga oslobodi.

Na videosnimku se pojavljuje 24-godišnji izraelski zatvorenik Hersh Goldberg Polin koji je rekao da je rođen u Kaliforniji u SAD-u i da sa svojom porodicom živi u okupiranom Jerusalemu.

Na početku svog govora zatvorenik se obraća Netanyahuu, njegovoj vladi i Kabinetu za sigurnost, rekavši: ”Svakog dana našeg boravka ovdje, vi nas sve više i više ignorirate, zanemarujete naše živote”.

‘Zračne snage ubile 70 zarobljenika’

Zatim je dodao: ”Učinite ono što se od vas očekuje i odmah nas vratite, ili je to postala prevelika stvar za vas”.

Izraelski zatvorenik je izgledao očajan zbog napora koje trenutno ulaže Izraelska vlada te je rekao: “Vrijeme je da predate ključeve, napustite ministarstva i sjednete u svoje domove”.

Nastavio je oštro napadati Netanyahua i njegovu vladu.

“Trebate se sramiti jer ste nas zanemarili zajedno s hiljadama drugih građana. Ostavili ste nas 200 dana”, dodao je.

Otkrio je da su svi napori izraelske vojske bili bezuspješni jer su zračne snage ubile oko 70 osoba koje su zatvorene poput njega.

Poručio je Izraelskoj vladi da se treba sramiti jer je odbila sve dogovore koji su joj ponuđeni prilikom pregovora o oslobađanju zatvorenika, a zatim je upitao: “Zar ne želite prekinuti ovu noćnu moru?”.

Pozvao je Netanyahua i njegovu vladu da razmisle o “zarobljenicima” i opisao teške uslove u kojima žive u Gazi, rekavši da su “u paklu ispod zemlje bez vode, hrane ili sunca, i bez liječenja koje im treba već dugo vremena”.

Zatvorenik Polin je ispričao da je zarobljen 7. oktobra prošle godine na muzičkom festivalu Supernova u okolini Gaze. Kaže da se morao boriti da preživi nakon teških ozljeda koje je zadobio i štititi druge uplašene ljude, umjesto da se zabavlja sa svojim prijateljima, a ”sve zato jer nas tog dana nije imao ko zaštititi”.

‘Čvrsti u svojim stavovima’

Završio je govor nostalgijom za roditeljima, rekavši da mu mnogo nedostaju i da svaki dan misli na njih. Također je priznao da se oni trude da ga što prije vrate kući.

“Nemojte stati dok se svi sigurno ne vratimo kući. Nadam se da ćemo se uskoro vidjeti nakon što sva ova tragedija završi”, dodao je.

Glasnogovornik Al-Qassama Abu Ubaida izjavio je u utorak da bi se “scenarij Rona Arada najvjerovatnije mogao ponoviti s neprijateljskim zarobljenicima u Gazi”.

“Takozvani vojni pritisak samo će nas potaknuti da ostanemo čvrsti u svojim stavovima, da čuvamo prava našeg naroda i ne zanemarujemo ih.”

Al-Qassam je 17. marta emitirao videosnimak o patnjama s kojima se suočavaju zatočeni izraelski vojnici u Gazi i naslovio ga: ”Nacistički Izrael želi da zarobljeni vojnici dijele istu sudbinu koju spremaju našem narodu”.

Početkom istog mjeseca Abu Ubaida je otkrio da bi broj “neprijateljskih zarobljenika koji su ubijeni u vojnim operacijama” izraelske vojske u Pojasu Gaze mogao premašiti 70.”

Brigade Al-Qassam izvele su 7. oktobra veliki napad na baze, kasarne i naselja u okolini Pojasa Gaze, ubivši stotine izraelskih vojnika i oficira. Tog dana su zarobili najmanje 240 Izraelaca. Više od stotinu ih je oslobođeno tokom privremenog humanitarnog primirja prošlog novembra.

Izvor: Al Jazeera