Biden potpisao pomoć Ukrajini od 61 milijardu dolara

Biden je šest mjeseci vršio pritisak na američke zastupnike da odobre novu pomoć Ukrajini, koja se bori protiv ruske invazije već više od dvije godine.

Biden: daje vitalnu potporu američkim partnerima kako bi se mogli braniti od prijetnji svojoj suverenosti (REUTERS/ Elizabeth Frantz)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden potpisao je u srijedu prijedlog zakona koji predviđa slanje više milijardi američkih dolara vrijednu pomoći Ukrajini, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

“To daje vitalnu potporu američkim partnerima kako bi se mogli braniti od prijetnji svojoj suverenosti”, rekao je Biden.

Biden je potpisao i odvojeni prijedlog povezan sa zakonom koji će zabraniti TikTok u SAD-u ako ga njegov vlasnik, kineska tehnološka tvrtka ByteDance, ne proda u roku od devet mjeseci do godine dana.

TikTok je naročito popularan među lijevo orijentiranim mladim Amerikancima, koji su ključni za Bidenove izglede na izborima u novembru.

Promjena stava republikanaca

Biden je šest mjeseci vršio pritisak na američke zastupnike da odobre novu pomoć Ukrajini, koja se bori protiv ruske invazije već više od dvije godine. Republikanski bivši predsjednik Donald Trump se tome protivio, kao i neki republikanci u Kongresu.

No Zastupnički dom koji kontroliraju republikanci naglo je promijenio stajalište i u subotu odobrio četiri prijedloga zakona koji uključuju novac za Ukrajinu, Izrael, Tajvan i druge američke partnere u indopacifičkoj regiji. Senat je prijedlog zakona usvojio u utorak navečer.

Zakon će omogućiti slanje 61 milijardu američkih dolara pomoći Ukrajini, dodaju agencije.

Izvor: Agencije