Rusija kaže da će američka pomoć ‘uništiti’ Ukrajinu

Ukrajini je, odlukom Kongresa, namijenjeno 60,84 milijarde dolara, u šta su uključene 23 milijarde dolara za obnavljanje zaliha američkog oružja.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da će američka pomoć 'dodatno uništiti' Ukrajinu i rezultirati s još više smrti (Gleb Garanich / Reuters)

Rusija je američki paket pomoći namijenjen Ukrajini ocijenila kao potez koji će “uništiti” tu državu i dovesti do još više smrti, dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama za podršku tokom ruske agresije na njegovu zemlju.

Predstavnički dom američkog Kongresa je u subotu, uz većinsku dvostranačku podršku, izglasao 95 milijardi dolara vrijedan paket sigurnosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, uprkos žestokom protivljenju pojedinih republikanaca, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ukrajini je namijenjeno 60,84 milijarde dolara, u šta su uključene 23 milijarde dolara za obnavljanje zaliha američkog oružja.

“Zahvalan sam Predstavničkom domu američkog Kongresa, objema stranka i lično predsjedniku Predstavničkog doma Mikeu Johnsonu zbog odluke koja historiju usmjerava na pravi put”, napisao je Zelenski na platformi X.

Dodao je da će pomoć “spriječiti širenje rata, spasiti na hiljade života te pomoći njihovim nacijama da postanu snažnije.”

Upozorenje Rusije

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je upozorio da će američka pomoć “dodatno uništiti” Ukrajinu i rezultirati s još više smrti.

Novinskoj agenciji Tass je izjavio da će dio paketa, koji dopušta američkoj administraciji da zaplijeni ruska sredstva i prebaci ih Ukrajini za obnovu, narušiti ugled SAD-a.

Rusija će odgovoriti mjerama koje su u njenom vlastitom interesu, upozorio je Peskov.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova ocijenila je da će pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu “produbiti krize širom svijeta”.

“Vojna podrška kijevskom režimu je direktno sponzorisanje terorističke aktivnosti”, napisala je Zaharova na Telegramu. “Što se Tajvana tiče, radi se o direktnom uplitanju u unutarnje stvari Kine. Vezano za Izrael, to je put u eskalaciju i u neviđeni porast napetosti u regiji”.

 

Izvor: Agencije