Ukrajina traži pomoć G7 i NATO-a u obnovi protivzračne odbrane

Ministri G7 koji se sastaju na italijanskom otoku Capriju priznali su da moraju Ukrajini omogućiti da ojača sistem protivzračne odbrane.

Sa samita na Capriju (REUTERS/Claudia Greco)

Ukrajina je upozorila ministre vanjskih poslova G7 u četvrtak da moraju promijeniti strategiju žele li da Kijev izdrži sve razornije ruske zračne napade, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ministri G7 koji se sastaju na italijanskom otoku Capriju priznali su da moraju Ukrajini omogućiti da ojača sistem protivzračne odbrane te su aplaudirali ukrajinskom ministru vanjskih poslova Dmitru Kulebi kada im se pridružio drugog dana njihova trodnevnog sastanka.

Grupa G7, u kojoj su predstavnici Italije, Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Velike Britanije, SAD-a i Evropske unije, oštro je kritizirala rusku invaziju na Ukrajinu, koja traje dvije godine.

Reakcije u Ukrajini i Izraelu

Međutim, vojna pomoć Kijevu proteklih je mjeseci usporena, dok evropskim partnerima očito nedostaje municije, a ključno američko finansiranje blokiraju republikanci u Kongresu.

Kuleba se nakon dolaska na Capri u izjavi novinarima požalio zbog činjenice da njegovoj državi nedostaje ključna odbrana, dok su američke, britanske i francuske snage u subotu intervenirale kako bi spriječile iransko raketiranje Izraela.

“Strategija naših partnera u Izraelu čini se da sprečava štete i smrt. Proteklih mjeseci strategija naših partnera u Ukrajini čini se da je pomaganje da se oporavimo od nanesene štete”, rekao je.

“Dakle, naša zadaća danas je pronaći načine da naši partneri osmisle mehanizam, način koji će nam omogućiti da izbjegnemo smrt i razaranje u Ukrajini”, dodao je Kuleba.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, također, učestvovao na sastanku G7 u četvrtak, rekavši novinarima uoči sastanaka da vojni savez aktivno nastoji što prije poslati što više sistema za protivzračnu odbranu.

“Razrađujemo mogućnost slanja sistema Patriot Ukrajini. U dijalogu smo s nekoliko zemalja”, rekao je.

Sistemi Patriot

U Washingtonu je ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao novinarima da je Ukrajina zatražila dodatnu opremu za protivzračnu odbranu, dodajući da Kijev traži minimum sedam sistema Patriot. Šmihal je odbio reći koliko Patriota Ukrajina trenutno ima, rekavši da je to tajna informacija.

Rekao je da su SAD i Bijela kuća potvrdili ukrajinskom izaslanstvu da će oružje biti dostavljeno u roku nekoliko sedmica, čim Kongres odobri paket pomoći Ukrajini od 60,8 milijardi dolara. “Nadamo se da će trajati nekoliko dana, a ne sedmica”, dodao je.

Kuleba je rekao kako se nada da će ove sedmice dobiti obećanje o slanju još sistema Patriot i SAMP/T te da će Zapad uvesti nove sankcije Iranu zbog proizvodnje naoružanih dronova koji se izvoze u Rusiju.

Nekoliko sati nakon toga SAD i Velika Britanija najavili su uvođenje novih sankcija Iranu usmjerenih na njihov program proizvodnje dronova, kao odgovor na napad na Izrael 13. aprila.

Izvor: Agencije