SAD blokirao prijem Palestine u punopravno članstvo UN-a

SAD tvrdi da bi se nezavisna palestinska država trebala uspostaviti direktnim pregovorima između Izraela i palestinskih vlasti, a ne djelovanjem UN-a.

Da bi inicijativa o prijemu Palestine mogla ići na Generalni skupštinu UN-a, prvo je mora odobriti VIjeće sigurnosti (REUTERS/Eduardo Munoz/File Photo)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije podržalo rezoluciju da se Palestini dodijeli punopravno članstvo u svjetskoj organizaciji.

Usvajanje rezolucije spriječio je SAD, uloživši veto u Vijeću sigurnosti kako bi palestinskim vlastima uskratio punopravno članstvo u UN-u.

SAD tvrdi da bi se nezavisna palestinska država trebala uspostaviti direktnim pregovorima između Izraela i palestinskih vlasti, a ne djelovanjem UN-a.

Velika Britanija i Švicarska bile su suzdržane, dok je preostalih 12 članova vijeća glasalo ‘za’, javio je Al Jazeerin Ivica Puljić.

Palestinski pritisak za punopravno članstvo u UN-u dolazi šest mjeseci nakon početka rata u Gazi i dok Izrael širi naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

‘Čeznemo da živimo u slobodi’

“Neuspjeh u postizanju napretka prema rješenju s dvije države samo će povećati nestabilnost i rizik za stotine miliona ljudi širom regije, koji će nastaviti živjeti pod stalnom prijetnjom nasilja”, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Prije toga, Ziad Abu Amr, UN-ov posebni predstavnik države posmatrača Palestine rekao je da bi rezolucija UN-a kojom se državi Palestini posmatraču daje punopravno članstvo u međunarodnom tijelu bila “važan stub u postizanju mira u regiji”.

“Još uvijek čeznemo za uživanjem našeg prava na samoodređenje, da živimo u slobodi, sigurnosti i miru u nezavisnoj državi sličnoj drugim zemljama diljem svijeta”, rekao je Abu Amr u četvrtak, dodajući da su Palestinci “napravili i nastavljaju davati velike žrtve za postizanje ovog cilja”.

I prije glasanja, činilo se da je inicijativa bila osuđena na neuspjeh s obzirom na to da čvrsti izraelski saveznik, SAD, ima pravo veta.

Obraćajući se SAD-u i drugim zemljama, Abu Amr je odbacio tvrdnje da bi rezolucija ugrozila političke pregovore i izglede za mir.

“Onima koji kažu da se priznavanje palestinske države mora dogoditi pregovorima, a ne rezolucijom UN-a, kažemo: ‘Kako je uspostavljena Država Izrael? Nije li to bilo kroz rezoluciju UN-a, koja je bila Rezolucija 181?'”, rekao je Abu Amr.

“Ova rezolucija neće biti alternativa pregovorima i rješavanju neriješenih pitanja, ona će dati nadu Palestincima za nezavisnu državu…”, dodao je.

SAD je dao do znanja da će glasati protiv palestinskog zahtjeva za punim članstvom u Ujedinjenim narodima i blokirati to svjetsko tijelo da prizna palestinsku državu.

“SAD i dalje ostaje na stajalištu da je najbrži put prema državnosti za palestinski narod kroz direktne pregovore s Izraelom i Palestinskom vlašću uz podršku SAD-a i ostalih partnera”, rekao je američki dužnosnik uoči sjednice.

Da bi rezolucija prošla, trebalo joj najmanje devet glasova i bez veta SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Rusije ili Kine.

“Odavno jasno dajemo do znanja da preuranjene akcije u New Yorku, čak i ako su u najboljem interesu, neće polučiti državnost za palestinski narod”, poručio je američki dužnosnik.

Palestinci trenutno imaju status nečlanice posmatrača, što je de facto priznanje državnosti koji je Generalna skupština UN-a dodijelila 2012.

Međutim, zahtjev za punopravno članstvo treba odobriti Vijeće sigurnosti i potom barem dvije trećine članica Generalne skupštine.

Izrael se oštro protivio

Izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan iskoristio je svoje obraćanje Vijeću sigurnosti UN-a da optuži to tijelo da je politizirano i da je glasalo o rezoluciji koja je “nagrada teroristima” umiješanim u napad 7. oktobra koji je organizirala palestinska grupa Hamas, koja upravlja Gazom .

Erdan je nazvao Palestinsku upravu (PA) “entitetom koji voli genocid i ne zaslužuje nikakav status” u UN-u, koji zahtijeva da novi kandidati budu “miroljubive” nacije.

Predstavnik je također tvrdio da PA nema ovlasti nad Gazom i nekim dijelovima Zapadne obale.

Erdan je kritizirao UN zbog glasanja o “destruktivnoj i nemoralnoj” rezoluciji u trenutku kada prijeti eskalacija sukoba između Izraela i Irana.

Iran je tokom vikenda ispalio rakete i bespilotne letjelice na Izrael, nakon napada na njegov konzulat u Damasku za koji se u velikoj mjeri okrivljuje Izrael.

Izraelski dužnosnici nisu rekli kada ili gdje će uzvratiti, ali je glavni vojni komandant zemlje obećao odgovor.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres otvorio je sastanak upozorivši da bi spiralne napetosti oko rata u Gazi i iranskog napada na Izrael mogle prerasti u “regionalni sukob širokih razmjera”.

“Bliski istok je na ivici provalije. Posljednjih dana vidjeli smo opasnu eskalaciju – riječima i djelima”, rekao je Guterres.

“Jedna pogrešna procjena, jedna pogrešna komunikacija, jedna pogreška, mogla bi dovesti do nezamislivog regionalnog sukoba širokih razmjera koji bi bio razoran za sve uključene”, rekao je, pozivajući sve strane na “maksimalnu suzdržanost”.

Guterres je osudio i napad na konzulat i nalet bespilotnih letjelica, rekavši da potonji predstavlja “ozbiljnu eskalaciju”.

“Krajnje je vrijeme da se prekine krvavi ciklus odmazde”, rekao je. “Krajnje je vrijeme da se prestane.”

Izvor: Al Jazeera