Zašto je Izrael izvijestio o šteti na vojnim objektima tek sedmicu nakon iranskog napada?

Ono što izaziva sumnju u izraelsko saopćenje je to što Tel Aviv nije nikada objavljivao pravi razmjer svojih gubitaka tokom rata, kako bi sačuvao moral vojnika i snagu domaćeg fronta.

Izrael možda pokušava preuveličati napad da se SAD-u i saveznicima da razlog da prihvate napad na Teheran (REUTERS/Ammar Awad)

Izraelske novine objavile su, sedmicu dana nakon iranskog napada, da je oštećen nuklearni reaktor Dimona i vojna baza Ramon, u pokušaju Tel Aviva da dobije međunarodnu podršku pri svakom mogućem napadu na Iran.

Novine Maariv citirale su jednog istraživača koji je rekao da je Izrael presreo 84 posto bespilotnih letjelica i projektila koje je Iran lansirao prema njemu u subotu uvečer te da je nanesena šteta reaktoru Dimona, koji se smatra najosjetljivijim izraelskim vojnim postrojenjem.

Dopisnica Al Jazeere iz Jerusalema Najwan Simri javlja da je ovaj istraživač rekao da satelitski snimci pokazuju oštećenje jednog objekta nuklearnog reaktora Dimona u pustinji Negev te još dva u blizini njega, pored najmanje pet oštećenja vojne baze Ramon.

Izrael nije objavio nijedno od navedenih oštećenja ovih važnih vojnih postrojenja u vrijeme kada se desio napad, što je navelo vojnog stručnjaka general majora Wassefa Erekata da kaže da je sadašnje objavljivanje „možda pokušaj da se preuveliča događaj i da se Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima da razlog da prihvate napad na Teheran“.

Erekat je u intervjuu za Al Jazeeru dodao da ono što izaziva sumnju u izraelsko saopćenje jeste to što Tel Aviv nije nikada objavljivao pravi razmjer svojih gubitaka tokom rata kako bi sačuvao moral vojnika i snagu domaćeg fronta, nego je strogo cenzurirao ratne vijesti prije nego što se objave.

Vojska daje saopćenja koja su u interesu Izraela

Prema riječima vojnog stručnjaka, iranska strana najbolje može potvrditi ili demantirati ovo saopćenje jer je ona ta koja je pokrenula napad i tačno zna prirodu i domet oružja koje je koristila.

Erekat je potvrdio da izraelska vojska, inače, izdaje saopćenja na način koji je u interesu Izraela, što znači da procenat od 84 posto o kojem Maariv govori kasnije može da se smanji na 50 posto te je rekao da su izraelska vojska i njeni mediji „dobri u pravljenju predstava“.

Vojni stručnjak je dodao da su sve veće interne kritike djelovanja vojske tokom rata navele političke i vojne lidere da pokušaju dokazati da je vojska u potpunosti spremna odgovoriti na iransko bombardiranje, upućujući na razgovor izraelskog ministra finansija i ministra nacionalne sigurnosti o „potrebi za velikom i brutalnom vojskom“.

Erekat očekuje da će u narednom periodu doći do eskalacije sa izraelske strane jer je premijer Benjamin Netanyahu potpuno podbacio u ratu i „nije mogao napasti Iran odmah, pogotovo jer je šokirao svijet prijetnjom da će izvršiti napad na nuklearne reaktore Teherana“.

Erekat je na kraju rekao da Netanyahuovo odustajanje od napada na iranska nuklearna postrojenja, uprkos tome što je dva puta donosio tu odluku, potvrđuje da Izrael ne može izvršiti tu operaciju bez Sjedinjenih Američkih Država, što objašnjava objavljivanje gubitaka zbog iranskog napada koje ranije nije iznosio.

Izvor: Al Jazeera