Prvi konkretniji razgovori šefova odbrane SAD-a i Kine u 18 mjeseci

Lloyd Austin i Dong Jun su, između ostalog, razgovarali o Južnom kineskom moru, Tajvanu, Sjevernoj Koreji i Ukrajini.

SAD i Kina rade na poboljšanju odnosa koji su postali sve oštriji zbog pitanja Tajvana i Južnog kineskog mora (Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS)

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lloyd Austin i njegov kineski kolega Dong Jun održali su prve sadržajne razgovore u gotovo 18 mjeseci dok dvije države rade na obnovi vojnih veza.

Njih su dvojica razgovarali putem videokonferencije u utorak, navodi se u saopćenju Pentagona. Dodaje se kako je Austin “naglasio važnost poštivanja slobode plovidbe na otvorenom moru garantirane međunarodnim pravom, posebno u Južnom kineskom moru”.

Potencijalno žarište

Eskalirajući diplomatski spor i nedavni incidenti između Kine i Filipina, američkog saveznika, na spornom plićaku pretvorili su strateški važno Južno kinesko more u potencijalno žarište između Washingtona i Pekinga.

Kina polaže pravo na more gotovo u cijelosti, dok Bruneji, Malezija, Filipini i Vijetnam polažu pravo na područja oko svojih obala. Međunarodni sud presudio je 2016. da je kineska linija s devet crtica, na kojoj Peking temelji svoju tvrdnju, neosnovana.

“Američka strana trebala bi priznati čvrstu poziciju Kine, poštivati kineski teritorijalni suverenitet i pomorska prava i interese u Južnom kineskom moru te poduzeti praktične radnje za očuvanje regionalnog mira”, naveo je Dong u saopćenju Kineskog ministarstva odbrane.

Također je upozorio SAD zbog otoka Tajvana, za koji Peking tvrdi da je njegov, ističući da je to “jezgra ključnih kineskih interesa”.

Otvorene linije komunikacije

Austinova posljednja značajna interakcija s kineskim ministrom odbrane bila je u novembru 2022. kada se susreo s Weiom Fengheom u Kambodži.

Weija je kasnije zamijenio Li Shangfu, koji se rukovao i kratko razgovarao s Austinom na sigurnosnoj konferenciji u Singapuru prošlog juna, ali se formalni sastanak nije desio. Li, koji je bio pod američkim sankcijama, otpušten je u oktobru, a Dong je imenovan u decembru.

SAD i Kina rade na poboljšanju odnosa koji su postali sve oštriji zbog pitanja Tajvana i Južnog kineskog mora kao i trgovine i ljudskih prava.

Austin je, također, naglasio potrebu održavanja otvorenih linija komunikacije kako bi se smanjio rizik od potencijalnih rasplamsavanja ili rješavanja nesreća.

Pentagon je saopćio kako su njih dvojica, također, razgovarali o ruskom ratu u Ukrajini i stanju u Sjevernoj Koreji.

Izvor: Al Jazeera i agencije