Rusija napala Ukrajinu strateškim bombarderima i hipersoničnim raketama

Rusija je u Harkovu gađala više industrijskih postrojenja i fabrika.

Rusija je tokom jutra izvela napad na infrastrukturu u ukrajinskom gradu Harkovu i Harkovskoj regiji, nekoliko sati nakon što je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao EU da ubrza vojnu podršku Ukrajini.

U gradu je zabilježena serija eksplozija, nakon što su ruske snage raketnim sistemima S-300 izvršile udar na Harkov, prenosi Ukrinform.

Gađano je više industrijskih postrojenja i fabrika, piše RIA Novosti.

Prema riječima načelnika Harkovske vojne oblasti Oleha Sinehubova, ruske snage su izvršile najmanje deset udara na vitalnu infrastrukturu grada Harkova i regije.

Tokom jutra nastavljen je masovan napad Rusije na Ukrajinu, raketama iz strateških bombardera Tu-95MS i hipersoničnim raketama kinžal, objavio je i Ukrinform. Prije toga, ukrajinski gradovi su bili na udaru dronova.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ranije ove sedmice da ukrajinska vojska jača zaštitu drugog najvećeg grada u zemlji, Harkova, za koji se vjeruje da bi mogao biti meta iduće ruske ofanzive.

Fokus je sada „na Harkovu: na energetskoj situaciji te podršci ljudima i kompanijama u gradu i regiji”, rekao je Zelenski.

Evropski diplomata Borrell je tokom telefonskog razgovora s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom u srijedu pozvao Evropsku uniju “da ubrza vojnu podršku Ukrajini, posebno kada je riječ o sistemima protuzračne odbrane i municiji”.

“Obraćam se državama članicama Evropske unije kako bih ih pozvao da identifikuju dostupnu opremu koja je Ukrajini potrebna”, napisao je Borrell na platformi X.

Naveo je da se na sljedećem zajedničkom sastanku ministara vanjskih poslova i odbrane Evropske unije, koji će biti održan 22. aprila, “moraju okupiti uz opipljive obaveze i akciju”.

“Ukrajina ne može čekati”, poručio je Borrell.

Predsjednik Zelenski zatražio je ranije za svoju zemlju više projektila protuzračne odbrane Patriot.

Sofisticirani američki sistem zračne odbrane bio je ključan tokom ruskih napada balističkim i hipersoničnim projektilima koji mogu pogoditi mete unutar nekoliko minuta.

“Za ovo nema i ne može biti nikakvog racionalnog objašnjenja – zašto sistemi Patriot, kojih ima dovoljno širom svijeta, još ne zatvaraju nebo Harkova i drugih naših gradova i zajednica koje stradaju od ruskih terorista”, napisao je Zelenski na društvenoj mreži Facebook. “Radimo svaki dan na tome da osiguramo više zaštite za živote našeg naroda, naše Ukrajine“.

Kuleba je tokom razgovora sa Borrellom u srijedu rekao da ukrajinska strana zna gdje se nalaze sistemi Patriot i da na svim nivoima radi na jačanju ukrajinske protivzračne odbrane.

“Diplomatija ‘Patriot’ je u punom zamahu“, rekao je Kuleba.

Izvor: Agencije