Ukrajinski parlament podržao angažiranje zatvorenika u vojsci

Služiti u vojsci neće smjeti oni koji su bili osuđeni zbog zločina protiv čovječnosti, seksualnog nasilja, ubistva ili kaznenih djela protiv nacionalne sigurnosti.

Ukrajinska vojska pretrpjela je gubitke čiji se razmjeri drže u tajnosti, a danas se, za razliku od početka sukoba, bori s pronalaženjem dobrovoljaca za front (Oleksandr Ratushniak / Reuters)

Ukrajinski zastupnici usvojili su, u prvom čitanju, prijedlog zakona koji će omogućiti zatvorenicima da se pridruže vojsci, što bi trebalo olakšati rotaciju iscrpljenih vojnika na ratištu nakon dvije godine rata s Rusijom.

Prijedlog zakona predviđa da zatvorenici koji pristupe vojsci mogu dobiti uvjetni otpust, prenosi Hina.

Služiti u vojsci neće smjeti oni koji su bili osuđeni zbog zločina protiv čovječnosti, seksualnog nasilja, ubistva ili kaznenih djela protiv nacionalne sigurnosti, objavio je zastupnik Oleksij Hončarenko na Telegramu.

Parlament je u prvom čitanju usvojio i prijedlog zakona koji predviđa velike novčane kazne za građane koji ne budu poštivali pravila o mobilizaciji.

Proces mobilizacije

Ne zna se koliko će na taj način ljudi biti podobno za vojsku kada zakon stupi na snagu.

Ukrajinski parlament počeo je razmatrati u konačnom čitanju složen prijedlog zakona kojim će se izmijeniti proces mobilizacije nakon višemjesečnih kritika i rasprava, a glasanje se očekuje u četvrtak.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je prošle sedmice potpisao nacrt zakona koji predviđa spuštanje dobi za vojnu mobilizaciju sa 27 na 25 godina.

Ukrajinska vojska pretrpjela je gubitke čiji se razmjeri drže u tajnosti, a danas se za razliku od početka sukoba bori s pronalaženjem dobrovoljaca za front.

Zelenski je u decembru 2023. rekao da mu je vojska ponudila mobilizaciju do 500.000 dodatnih ljudi, a taj je broj novi vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski u međuvremenu smanjio.

Trenutni sistem regrutiranja mnogi Ukrajinci smatraju nepravednim, neučinkovitim i često korumpiranim, a čuju se i zahtjevi za demobilizacijom onih koji su dugo bili na frontu.

Izvor: Agencije