NATO snage započinju vojne vježbe na krajnjem sjeveru Norveške

Države NATO-a raspoređuju širok raspon sistema naoružanja za vježbu, uključujući 100 aviona i mornaričke snage s fregatama i podmornicama.

NATO na krajnjem sjeveru Evrope održava vježbu Nordijski odgovor 2024 (Anders Wiklund / TT News Agency / Reuters)

Oko 20.000 vojnika iz 13 zemalja započelo je veliku vježbu na krajnjem sjeveru Evrope za odbranu od hipotetskog napada na teritorij NATO-a.

To, prema norveškoj vojsci, uključuje Finsku i Švedsku, koje su se pridružile savezu nakon ruskog napada na Ukrajinu, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Oko 1.500 muškaraca i žena iz njemačkih oružanih snaga sudjeluje u manevrima Nordijski odgovor 2024, uključujući 700 pripadnika planinskih snaga, saopćio je Bundeswehr u gradu Alta na krajnjem sjeveru Norveške.

Širok raspon sistema naoružanja

Prema predviđenom scenariju, vojnici su trebali pokrenuti kontranapad u četvrtak iz područja Alte kako bi zauzeli područja na jugu koja su već bila okupirana od neprijatelja.

Države NATO-a raspoređuju širok raspon sistema naoružanja za vježbu, uključujući 100 aviona i mornaričke snage s fregatama i podmornicama.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius također je otputovao u Altu kako bi učestvovao u početku aktivnog dijela manevara koji je započeo u ponoć. Dan ranije posjetio je norvešku vojnu stanicu na granici s Rusijom i ponudio povećanje prisutnosti Bundeswehra na krajnjem sjeveru.

Izvor: Agencije